President Trump bezocht zaterdag Paradise, het stadje dat quasi met de grond gelijkgemaakt werd door de ‘Camp Fire’ in Californië. Hij werd rondgeleid langs afgebrande huizen door zittend gouverneur Jerry Brown en zijn opvolger Gavin Newsom. De bosbrand wordt ondertussen beschouwd als de dodelijkste van de voorbije eeuw, meer dan 1000 mensen zijn nog steeds vermist.

Na het bezoek legde Trump de nadruk op samenwerking bij de aanpak van het probleem. ‘Ik denk dat we de neuzen in dezelfde richting hebben. We moeten de bossen beheren. We zullen moeten gaan samenwerken met milieugroepen’, vertelde hij aan reporters. ‘Ik denk dat iedereen ondertussen het licht heeft gezien. En ik denk niet dat we iets van deze omvang nog eens zullen meemaken. We zullen snel moeten werken.’

Dodelijkste bosbrand in een eeuw

In Butte County zijn nog steeds 1.011 personen vermist, aldus de sheriff Kory Honea. Volgens Honea zal dat getal de volgende dagen nog fluctueren. Vrijdag had de plaatselijke brandweer namelijk nog maar de helft van de brand onder controle.

‘Het is gewoon enorm veel werk na een afschuwelijke tragedie’, vertelde ook gouverneur Brown aan de reporters. ‘Het zijn de lokale mensen die het werk doen. De regering geeft hulp en expertise, doneert veel geld. Op de een of andere manier zullen we dit te boven komen.'

Kritiek op Trump

De verandering in toon was zaterdag frappant: eerder had president Trump vooral de Democratische beleidsmakers geviseerd, en hun slechte bosbeheer als oorzaak aangeduid. Hij had er bovendien mee gedreigd financiering achter te houden als het wanbeheer niet ophoudt. ‘Het bosbeheer moet veel beter. En dat zou jaren geleden al moeten gebeurd zijn. We geven miljoenen dollars elk jaar, maar intussen vallen er zo veel doden, allemaal door een slecht beheer van de bossen’, aldus Trump in een eerdere reactie.

Ook gaf hij in een interview met Fox, dat vrijdag opgenomen is, aan dat de klimaatopwarming ‘misschien een klein beetje’ zou kunnen bijdragen tot de vuurhaarden, maar dat ‘het grote probleem’ toch vooral het beheer van de bossen zelf is. Volgens Trump had een anonieme gouverneur hem uitgelegd dat branden ‘meteen’ geblust kunnen worden in bossen die degelijk beheerd worden. ‘Als we grote oppervlaktes ongeheerd laten, verliezen we 100.000 acres voor we het doorhebben’, zei de president nog.

Trump kreeg vanuit verschillende hoeken kritiek op zijn uitspraken. Ze demotiveerden de reddingswerkers die elke dag hun leven moesten wagen bij de bosbranden. Ze waren bovendien misleidend. De Universiteit van Californië berekende dat 57% van de bossen in handen is van de federale overheid, dus niet van de staat zelf. Trump haalde in zijn laatste begrotingsvoorstel ook het budget van de U.S. Forest Service met 19% naar beneden. Daardoor zouden sommige programma’s volledig geschrapt worden die er net voor zorgen dat het risico op bosbranden wordt geminimaliseerd of dat bossen worden hersteld.