Vincent Kompany afwezig op laatste training in Zwitserland
Foto: Photo News

Vincent Kompany heeft zaterdagavond in de Swissporarena in Luzern niet meegetraind met de Rode Duivels, daags voor de beslissende interland tegen Zwitserland op de slotspeeldag in groep 2 van de A-divisie in de UEFA Nations League. 'Kompany trainde vandaag niet mee met de groep, maar is wel beschikbaar voor Zwitserland', klonk het even later op het Twitteraccount van de Rode Duivels.

Na het eerdere forfait van Romelu Lukaku, die nog steeds geblesseerd is aan de hamstrings, had Roberto Martinez nog 23 Rode Duivels ter beschikking. Yannick Carrasco zit wegens paspoortproblemen dan weer vast in China. Hij werd intussen vervangen door Divock Origi, die daardoor voor het eerst sinds maart de selectie haalde.

De afwezigheid van Kompany is op zijn minst opmerkelijk te noemen, want de verdediger van Manchester City werkte donderdag de thuiswedstrijd tegen IJsland probleemloos af. Ook Roberto Martinez repte tijdens zijn persmoment zaterdag met geen woord over Kompany. Eerder deze week had Martinez verklaard dat er woensdag beslist zou worden of de voormalige aanvoerder in beide interlands zou spelen. Als hij er zondag effectief niet bij is, komt er waarschijnlijk een verdediging met daarin Toby Alderweireld, Dedryck Boyata en Jason Denayer aan de aftrap - zoals ook in het oefenduel tegen Nederland het geval was.

Wanneer ze gelijkspel spelen in Luzern - of het beter doen - zijn de troepen van Roberto Martinez zondagavond zeker van de kwalificatie voor de Final Four, die volgend jaar gespeeld wordt. Ook bij een nipte nederlaag met één doelpunt verschil en minstens twee gemaakte goals is de kwalificatie een feit, na de 2-1 zege van vorige maand tegen de Zwitsers in Brussel. Zwitserland heeft momenteel in de stand drie punten minder.