Pence wil dat ‘alle’ moordenaars Saoedische journalist zich moeten verantwoorden
De omgebrachte journalist Jamal Khashoggi Foto: AFP

De Verenigde Staten zullen alle moordenaars van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi verantwoording laten afleggen, heeft vicepresident Mike Pence zaterdag gezegd. Hij zei dat nadat Amerikaanse media meldden dat de CIA geconcludeerd heeft dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de opdracht gaf voor de moord op Khashoggi in Istanboel.

‘De Verenigde Staten zijn vastbesloten om alle verantwoordelijken verantwoording te laten afleggen voor de moord’, zei Pence in Port Moresby, waar hij de jaarlijkse APEC-top bijwoont, die de economische samenwerking tussen Aziatische landen en landen aan de Grote Oceaan wil bevorderen. Pence noemde de moord op Khashoggi ‘een gruweldaad’. ‘Het is ook een belediging voor een vrije en onafhankelijke pers’, zei hij.

Khashoggi was columnist voor de krant Washington Post en een scherpe criticus van de Saoedische kroonprins. Hij werd op 2 oktober vermoord toen hij op het Saoedische consulaat in Istanboel papieren wilde krijgen om met zijn Turkse verloofde te kunnen trouwen.

De bevindingen van de CIA gaan in tegen het onderzoek dat Saoedi-Arabië zelf voerde en waaruit bleek dat de kroonprins niet betrokken was. In Saoedi-Arabië loopt ook een onderzoek naar de moord op Khashoggi. Die zou kort na zijn aankomst op het consulaat in Istanbul zijn vermoord en in stukken gesneden. De procureur heeft elf mensen in verdenking gesteld. Voor vijf van hen dreigt de doodstraf. Een vijftal hoge ambtenaren, onder wie het hoofd van de Saoedische inlichtingendienst, werden ontslagen.

Saoedi-Arabië is tot nu toe een belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten, en het is afwachten hoe president Donald Trump zal reageren. ‘We gaan de feiten volgen’, zei Pence alvast. Hij voegde er aan toe dat de VS een manier willen vinden om het ‘sterk en historisch partnerschap’ met zijn belangrijke bondgenoot Saoedi-Arabië te behouden.