Krijgen we nog eens een vrouw in de F1? Deze 23-jarige mag weer testen
Foto: Sauber

Tatiana Calderón testte als eerste vrouw sinds 2015 een Formule 1-auto. Dit weekend mag de 23-jarige Colombiaanse opnieuw testen.

Calderón werd vorig jaar opgenomen in het opleidingsteam van de Zwitserse renstal Sauber. Zelf is ze actief voor Sauber in de talentklasse GP3. Eind oktober mocht ze al eens achter het stuur van een F1-bolide kruipen en twee weken later is het alweer prijs. Dit weekend mag ze een Sauber C32 op het Circuit van Fiorano testen.

‘Het is geweldig om opnieuw achter het stuur van een F1-wagen te kruipen’, aldus Calderón. ‘Zeker zo snel na mijn debuut vorige maand. Dit wordt nog specialer want ik mag nu twee volle dagen testen. Het wordt ongetwijfeld spannend!’

Ook teambaas Frédéric Vasseur is onder de indruk van haar kwaliteiten. ‘We zijn hier heel erg blij mee. Ze heeft indruk gemaakt op ons met haar toewijding, focus en talent. We zijn ervan overtuigd dat Tatiana alles heeft om te racen op het hoogste niveau.’

De tests moeten haar leerproces en ontwikkeling vooruithelpen, zo meldt Sauber.

Rolmodel

Calderón wordt dan ook aanzien als de grote hoop op nog eens een vrouw in de F1. Die zijn bijzonder schaars. Van de enkele vrouwen die in de F1 actief zijn, zit zij het dichtst tegen het hoogste niveau.

De autosport is nog steeds een machowereld, erkent ze. In 2016 zei oud-baas Bernie Ecclestone bijvoorbeeld nog dat vrouwelijke coureurs het racen fysiek niet aan zouden kunnen. Calderón verzet zich tegen zulke uitspraken.

‘Ik had nooit gedacht een soort rolmodel te worden’, zo citeert NRC haar. ‘Maar zo geef ik wel terug aan de sport waarvan ik houd. Want ik geloof oprecht dat we het goed kunnen doen en wil jonge meisjes ook aanmoedigen het te proberen.’

Uitzonderlijk

De laatste die actief was in de koningsklasse was de Britse Susie Wolff. Zij reed in 2014 twee keer een vrije training voor een Grand Prix en was daarmee de eerste vrouw na 22 jaar met een officieel optreden in de Formule 1.

De Italiaanse Lella Lombardi nam tussen 1975 en 1976 daadwerkelijk deel aan Formule 1-races. Ze reed twaalf Grote Prijzen, met de zesde plaats in Spanje als hoogste klassering.