De 'gele hesjes' hebben zaterdag meer dan 2.000 protestacties georganiseerd tegen de stijgende brandstoftaksen in Frankrijk, er waren 244.000 deelnemers. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner aan. In Savoie is daarbij een demonstrante overleden na een aanrijding. Ook op andere plaatsen vielen er gewonden.

Aan het Elysée in Parijs, de residentie van de Franse president, heerste zaterdagnamiddag een gespannen sfeer. De ordediensten hebben er traangas afgevuurd om honderden manifestanten te verdrijven. 'Er zijn ongeveer 1.200 mensen verzameld en de buurt is afgesloten', meldde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken rond 17 uur.

De dag verliep ook elders niet zonder incidenten. In Savoie kwam een manifestante om het leven en op andere plaatsen raakten 47 mensen gewond, onder wie drie ernstig.

De ordetroepen hielden 52 mensen aan voor rebellie of omdat ze de blokkades van manifestanten probeerden te doorbreken. Zeker 38 van hen werden in voorhechtenis genomen.

Bij een manifestatie in Straatsburg is een motorrijder van de Franse politie gewond geraakt toen hij werd aangereden. Het slachtoffer heeft verschillende breuken en ligt in het ziekenhuis.

Aanrijding

In Savoie is een demonstrante van de ‘gele hesjes’ overleden na een aanrijding. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner deed het ongeval zich voor in Pont-de-Beauvoisin. De vrouw aan het stuur van de wagen was met haar dochter op weg naar de dokter. Ze werd onderweg geconfronteerd met een onaangekondige actie van een groep van veertig tot vijftig actievoerders.

De krant Le Figaro meldt dat de betogers op haar wagen hebben geklopt, waarop de vrouw in een paniekaanval uit de menigte is proberen weg te rijden, met de aanrijding als gevolg.

Castaner en staatssecretaris Laurent Nunez drukten hun droefheid uit over de dood van de vrouwelijke manifestant. 'Dit tragische ongeluk illustreert de risico's van het organiseren van niet-aangegeven demonstraties op de openbare weg', zeiden ze.

De vrouw is in schok, en werd meegenomen om verhoord te worden.

 

 

Politieagent gewond

Het was niet het eerste incident van de dag. In Grasse wou een automobilist toch doorrijden op een geblokkeerde rotonde. Daarbij raakte een politieagent lichtgewond.In Arras (Pas-de-Calais) werd een voetganger omvergereden. In Sélestat raakte een 45-jarige gewond nadat een auto over haar voet reed. Ze raakte daarbij gewond aan de enkel en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

In Hazebroek raakten zaterdagochtend twee manifestanten lichtgewond, toen een bestuurder van wie de wagen werd geblokkeerd de stoep opreed. Ook in de gemeente Capendu en de gemeente Cuers in het departement Var werd telkens één manifestant aangereden. De drie betrokken bestuurders werden aangehouden.