Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar de wanordelijkheden in Eindhoven rond de intocht van Sinterklaas. Dat meldde de politie zaterdag. Er werden in totaal zes arrestaties verricht. Ook elders in Nederland zijn dit weekend demonstraties bij de aankomst van Sinterklaas.

Een flinke groep voetbalhooligans zocht zaterdag eerder op het Catharinaplein in Eindhoven de confrontatie met demonstranten van protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). In totaal werden zes personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging. 'Ze gooiden met blikjes bier en eieren. Ook werd een agent geschopt.'

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie. Naast openlijke geweldpleging gaat het onder meer om het scanderen van discriminerende en racistische leuzen. Camerabeelden worden bekeken.

Grimmige sfeer in andere gemeenten

Tijdens de landelijke intocht zaterdag in de gemeente Zaanstad gaat het goed, maar op kleinere evenementen maakten sommigen duidelijk dat ze de aanwezigheid van anti-Zwart Piet-activisten niet op prijs wisten te stellen. 

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) mijdt dit jaar de landelijke intocht, maar gaat elders betogen. Zo vinden er onder meer demonstraties plaats in Den Haag, Rotterdam, Dokkum, Groningen, Eindhoven, Apeldoorn, Den Helder, Weesp en Maassluis. De actievoerders hebben speciale plekken toegewezen gekregen waar ze mogen staan.

In Groningen zorgde dat alvast voor problemen. Daar had een groep hooligans van de lokale voetbalploeg de plaats van de activisten ingepalmd. Ze daagden ook de politie uit, wat voor een grimmige sfeer zorgde. Ook in Eindhoven was er een gelijkaardig incident. Een twintigtal sympathisanten van KOZP werd opgewacht door zo'n 250 leden van de harde kern van voetbalploeg PSV.

In Rotterdam werden enkele mensen opgepakt. Na een demonstratie werden een aantal anti-pietbetogers aangevallen vanuit een auto. Ze zouden met eieren bekogeld zijn. Na een schermutseling werd iemand die betoogde tegen zwarte piet, en twee mensen die het op de betogers gemunt hadden opgepakt

Nationale intocht

In Zaanstad, waar zaterdag zo’n 25.000 mensen worden verwacht, gelden strikte regels voor betogers. Zo staan de voor- en tegenstanders in aparte vakken zodat ze niet de confrontatie aan kunnen gaan en moeten toeschouwers door toegangspoortjes voor de aankomst van Pakjesboot 12. De intocht is rechtstreeks te zien op tv in een speciale editie van het Sinterklaasjournaal.

Taakstraf

Aanhangers van KOZP werden vorig jaar onderweg naar de landelijke intocht in Dokkum tegengehouden op de snelweg door middel van een wegblokkade. De initiatiefnemers van die blokkade zijn vorige week veroordeeld tot taakstraffen.