Beperkt aantal acties tegen dure benzine in Wallonïe
De 'gele hesjes' voeren opnieuw acti bij de raffinaderij van Feluy. Foto: Photo News
Het Franse protest tegen de hoge benzineprijzen krijgt in ons land maar beperkte navolging. Terwijl er bij onze zuiderburen sprake is van 1.000 tot 1.500 acties, zijn er in Wallonië maar een aantal acties van de 'gele hesjes'. Ze viseren ook andere plaatsen.

Zaterdagochtend blijven enkele tientallen actievoerders in gele hesjes de toegang tot de raffinaderij van Total in het Henegouwse Feluy blokkeren. Ze delen ook pamfletten uit aan automobilisten. De lokale politie van de zone Mariemont is ter plaatse. Op vraag van de directie van de petroleumgroep, traden vrijdag deurwaarders op om dwangsommen op te leggen in geval van voortzetting van de blokkades. De betogers zouden zich daar niet tegen verzet hebben.

'We hebben geen risico op brandstoftekorten vastgesteld', aldus een woordvoerder van de Total groep. 'De toestand wordt van nabij gevolgd en onderzocht. Wij vragen automobilisten echter in elk geval om hun gebruiksgedrag niet te wijzigen en naar de tankstations te snellen, dat kan een katalysator zijn voor een tekort'.

Doornik

In Doornik verzamelden zaterdag rond 7.45 uur een 50-tal mensen op de site Tournai-Expo, nabij de E42, om deel te nemen aan een protestactie tegen de verhoging van de brandstofprijzen. Op de lanen van de stad voeren ze met auto's een 'operatie slak'. Dat veroorzaakt enige verkeershinder, maar dusver zonder incidenten.

'Er is ons verzekerd dat ze het grondgebied van de stad niet zullen verlaten en geen brandstopdepots zullen blokkeren', aldus politiecommissaris Joël Danis. De actie zou tot 18 uur duren.

Voorzorgen

Mobiliteitsvereniging VAB roept landgenoten die zaterdag in of door Frankrijk moeten rijden, op om zich goed voor te bereiden, onder meer door de sociale media in het oog te houden. ‘Je kan best voor vertrek checken waar de blokkades precies zijn’, zegt woordvoerster Joni Junes. ‘Het is ook best om rekening te houden met tijdverlies en tijdig te vertrekken.’