De vrouwenwedstrijd tussen Standard en Anderlecht is gestaakt wegens rellen. De harde kernen van beide clubs waren naar Luik afgezakt om amok te maken. Toen mannen met bivakmutsen op het veld kwamen werd de match gestaakt bij 0-1.

Anderlecht was vergezeld door een supportersbus en toen ook de harde kern van Standard opdook, ontaardde de wedstrijd compleet. Mannen met bivakmutsen bestormden het veld met knuppels en matrakken, speelsters vluchtten huilend naar binnen en op de tribunes reageerden de aanwezige families geschokt.

Feit is dat er voor de wedstrijd al geruchten waren dat ultra’s van beide clubs afgesproken zouden hebben om de wedstrijd aan te grijpen om een robbertje te vechten. Er was ook een grotere opkomst van Anderlecht-supporters dan gewoonlijk, volgens ooggetuigen verschillende tientallen, maar aanvankelijk bleef alles rustig.

Pas toen naar het einde van de wedstrijd met stokken en knuppels een nog grotere groep voornamelijk in het zwart geklede gewapende mannen -vermoedelijk Standard-supporters- toekwamen, liep het uit de hand. Beide clans speelden kat en muis en raakten slaags met elkaar. Er was geen speciale politiemacht voorzien zodat het een tijdje duurde eer de situatie onder controle raakte. Heel wat speelsters waren zwaar aangeslagen.

Standard distantieert zich

Standard distantieerde zich van de feiten. "Onze club keurt deze zeer gewelddadige evenementen, die de fysieke integriteit van gewone supporters voor dit soort matchen in gevaar bracht, ten zeerste af. Dit komt in de verste verte niet overeen met de waarden passie, trots en vurigheid die door onze institutie in het vaandel worden gedragen. Onze club stelt de evolutie van een fenomeen vast waarbij ‘harde’ bewegingen zich meer en meer manifesteren en zelfs sommige supportersgroepen van Standard met voorbedachte rade infiltreren. We kunnen onze echte supporters dan ook alleen maar vragen om zich te distantiëren van deze trieste tendens. We zullen uiteraard de verschillende mogelijke maatregelen bestuderen die we kunnen nemen om dit soort evenementen in de toekomst te vermijden."

Bondscoach veroordeelt de feiten meteen

"In vrouwenvoetbal hebben speelsters respect voor elkaar en dragen zij fairplay hoog in het vaandel", reageerde Ives Serneels, bondscoach bij de Red Flames meteen hard op Twitter. "Zij verdienen alleen supporters met respect/fair play naast het veld!"