Maandag nieuwe D-day voor coalitie in Gent
Mathias De Clercq (Open VLD) en Filip Watteeuw (Groen). Foto: fvv

Groen-kopman Filip Watteeuw legt maandag zijn eigen formateursnota en voorstellen voor aan Open VLD-lijsttrekker Mathias De Clercq. ‘We zitten dan ook onmiddellijk samen’, zegt Watteeuw.

De afgelopen dagen werkte SP.A-Groen naarstig aan zijn eigen nota, nadat het kartel het Open VLD-voorstel vorig weekend onmiddellijk had afgeschoten.

In het voorstel van Open VLD claimde De Clercq de burgemeesterssjerp en zou het college van 11 naar 8 schepenen gaan. Die optie werd meteen weggehoond door het kartel.

Temeer omdat de liberale schepenen zowat alle zware portefeuilles kregen, waaronder financiën, stadsontwikkeling, onderwijs, haven, economie en middenstand. De schepenen voor het kartel moeten het stellen met hun bestaande portefeuilles. Dat huidig schepen Elke Decruynaere (Groen) volgens die verdeling onderwijs uit handen zou moeten geven aan de liberalen, werd gezien als een belediging.

En dan was er nog een schepenpost voor CD&V, de voor het kartel ‘ongenode’ gast die mathematisch overbodig is voor een meerderheid.

Wie wordt burgemeester?

Naar verluidt zou Watteeuw nu in zijn eigen formateursnota verschillende scenario’s willen voorleggen aan De Clercq. Uiteraard één waarin Watteeuw zelf burgemeester wordt, maar wellicht ook andere scenario’s waarin De Clercq in ruil voor de sjerp water bij de wijn moet doen over het gewicht van de schepenposten. SP.A wil hoe dan ook vasthouden aan minstens 10 schepenen.