Rekenhof twijfelt aan opbrengst jobsdeal
Premier Michel en minister van Werk Peeters. Foto: Belga

De regering is te optimistisch geweest bij de berekening van de opbrengst van de jobsdeal. Dat zegt het Rekenhof.

De jobsdeal is het ­paradepaardje van het zomerakkoord dat de regering eind juli sloot. De deal – een pakket van 28 maatregelen – moet niet alleen de mismatch tussen het hoge aantal werklozen en het hoge aantal openstaande vacatures wegwerken, ze moet bovendien de begroting deugd doen.

De regering rekent erop dat de jobsdeal volgend jaar 505,4 miljoen euro extra in het laatje brengt. Meer mensen aan het werk betekent minder werkloosheidsuitkeringen en meer belastingontvangsten en inkomsten in de sociale zekerheid.

Maar het Rekenhof plaatst in zijn verslag over de begroting vraagtekens bij die opbrengst. De experts wijzen erop dat de fiscale ontvangsten overschat worden. Die worden geraamd op 194,4 miljoen euro.

Geen ervaring vereist

De regering heeft bij de bere­kening van de belastinginkomsten rekening gehouden met een mediaanloon van 3.300 euro per maand, of 46.000 euro per jaar. Een hoger loon betekent automatisch hogere belastingen. Het Rekenhof vindt dat aan de hoge kant. Het wijst naar de regering zelf die aangaf dat de helft van de 134.570 vacante betrekkingen geen ervaring vereist en meer dan 60 procent geen diploma. Maar zelfs als het Rekenhof simulaties maakte op basis van de hypothese van het mediaanloon, kwam ze maar op 56,3 tot 118,6 miljoen euro.

Ook de ontvangsten voor de ­sociale zekerheid zijn volgens het Rekenhof overschat. Er werd geen rekening gehouden met de kortingen waarop werkgevers aanspraak kunnen maken. Het Hof twijfelt bovendien of de maatregelen al zo snel – in 2019 – hun volle effect zullen sorteren. ‘Het ­Rekenhof kan niet valideren of het vooropgestelde rendement van de jobsdeal, dat mee is opgenomen in de door België te leveren structurele inspanning, in 2019 zal worden gehaald’, luidt de conclusie.