Turkije arresteert opnieuw academici, kunstenaars en handelaars
Turkse president Recep Tayyip Erdogan Foto: AFP

De Turkse autoriteiten hebben vrijdagochtend een reeks razzia’s uitgevoerd tegen academici, handelaars, soldaten en imams. Zo’n 200 mensen zijn opgepakt.

Bij een grote actie in Istanbul en drie andere provincies viseerden agenten van de Dienst Georganiseerde Misdaad academici en leden van de ‘civiele maatschappij’. Volgens het persbureau DHA ging het om twintig mensen uit de omgeving van de voorzitter van het Anadolu Cultuurinstituut, Osman Kavala. Er werden dertien mensen effectief gearresteerd. De decaan van een rechtsfaculteit, een gerenommeerde vrouwelijke wiskundeprofessor en de vicevoorzitter van het Cultuurinstituut bevinden zich onder de gearresteerden.

Zakenman en intellectueel Osman Kavala is al meer dan een jaar geleden gearresteerd en wacht nog steeds op een formele aanklacht. Zijn arrestatie leidde tot felle internationale kritiek. Hij wordt onder meer beschuldigd ‘een rol’ te hebben gespeeld tijdens de mislukte coup van juli 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan. Hij wordt er ook van beschuldigd om banden te hebben gehad met het protest tegen de regering in het Gezipark in 2013.

Fethulla Gülen

Eveneens op vrijdagochtend traden veiligheidstroepen in het westelijke Izmir op tegen kleine handelaars die banden met de Gülenbeweging zouden hebben. Zeventien mensen zijn opgepakt.

Tegelijkertijd werden er ook veertien mensen in Istanbul opgepakt wegens ‘financiering van terreur’. Het zijn veronderstelde leden van de prediker Fethullah Gülen, die momenteel in ballingschap leeft in de Verenigde Staten. Volgens Erdogan is Gülen verantwoordelijk voor de gefaalde staatsgreep van 2016.

Het parket in de hoofdstad Ankara startte een andere anti-Gülenoperatie om in totaal 188 mensen in 26 provincies te vinden. Onder hen bevinden zich honderd leden van de luchtmacht en 88 imams. Enkele van de gezochte mensen bevonden zich al in de cel voordat de zoektocht begon.

218.000 mensen gearresteerd

Sinds de mislukte coup treedt de Turkse regering hard op tegen veronderstelde vijanden van de staat en ‘terroristen’, onder wie academici, journalisten en mensenrechtenactivisten.

Zowat 218.000 mensen zijn gearresteerd, zei minister van Binnenlandse Zaken Suleiman Soylu donderdag in het parlement. Van hen zijn er 16.694 reeds veroordeeld, 14.750 bevinden zich nog in preventieve hechtenis.