Frankrijk wil ontbossingen tegengaan: ‘Een derde van de wereldwijde boskap is voor Europese consumptie’
Archiefbeeld: Dit deel van het Braziliaanse regenwoud is omgekapt om plaats te maken voor sojaplantages Foto: ASSOCIATED PRESS

De Franse regering stelde woensdag haar plannen voor tegen ontbossing. Frankrijk wil onder andere de import van palmolie, soja en rundvlees inperken omdat deze producten bijdragen tot de verdwijning van bossen wereldwijd.

Verschillende bedrijven en regeringen, inclusief de EU, hebben de afgelopen jaren beloofd om ontbossingen een halt toe te roepen, maar de vooruitgang gaat traag. ‘Europese landen dragen een belangrijke verantwoordelijkheid, aangezien een derde van de ontbossingen voortkomen uit de consumptie van landbouwproducten door Europese landen,’ schrijven vijf Franse ministers in een gemeenschappelijke mededeling.

Volgens de ministers zijn de vijf grootste bosgebieden gekrompen met 129 miljoen hectaren tussen 1990 en 2015. Dat is acht keer de bosoppervlakte van Frankrijk. ‘Hierdoor is de uitstoot van broeikasgassen met 11 percent gestegen en zijn er significante gevolgen omtrent het behoud van biodiversiteit en natuurlijke habitats’, staat nog in de mededeling.

Frankrijk stelt zeventien maatregelen voor om ontbossingen tegen 2030 te verminderen. Er zal onder andere financiële hulp worden aangeboden aan ontwikkelingslanden om ontbossingscriteria te respecteren, er wordt een ‘zero deforestation’-label voor consumenten gelanceerd tegen 2020 en volgend jaar stelt het land een Europese beleid voor tegen de import van producten die een risico kunnen vormen voor ontbossing.

Paradox

Volgens France TV Info zijn de maatregelen van de Franse regering paradoxaal. Vorig jaar heeft de regering een Totalraffinaderij toestemming gegeven om vanaf volgend jaar tot 300.000 ton palmolie te importeren om er biodiesel van te maken. Palmolie is net een van de producten waar Frankrijk de import van wil inperken. De olie is controversieel omdat bossen worden gekapt om plaats te maken voor plantages. Het merendeel van ’s werelds palmolie komt uit Maleisië en Indonesië, waar de laatste orang-oetangs van de planeet leven.