De Lijn verplaatst bushaltes Brussel-Noord als overlast binnen week niet aangepakt is
Foto: BELGAIMAGE

Openbaarvervoermaatschappij De Lijn zal haar bussen aan het Brusselse Noordstation vanaf maandag 26 november mogelijk andere begin- en eindhaltes geven als het Brussels Gewest tegen 23 november de overlast aan het station niet aangepakt heeft.

Voor de veiligheid van de reizigers en medewerkers zullen dertig buslijnen de passagiers vanaf dan afzetten aan de zijkant van het station, voor het gebouw van BNP Paribas. De vertrekhalte zal aan het Rogierplein komen.

‘Ondanks verschillende contacten met de betrokken instanties hebben we vastgesteld dat de situatie niet verbetert voor onze reizigers en medewerkers. Omdat voor ons de grens nu echt wel bereikt is, passen we noodgedwongen de bediening van Brussel-Noord aan. Tenzij het Brussels Gewest alsnog ingrijpt’, zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.

De overlast aan Brussel-Noord sleept al maanden aan. Eerder trok de (internationale) maatschappij Flixbus al aan de alarmbel. Nu heeft ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn genoeg van de overlast die onder meer door transmigranten wordt veroorzaakt. Op de ondergrondse verdieping van het Noordstation zijn nu acht perrons waar dertig buslijnen van De Lijn hun eindhalte hebben en de chauffeurs in principe pauzeren. Maar er verblijven ook veel transmigranten, die door de koude er hun toevlucht zoeken in plaats van in het Maximiliaanpark.

Afval en uitwerpselen

‘Ze zetten geïmproviseerde tentjes op, er ligt veel afval op de grond en er is ook sprake van uitwerpselen. De toestand is ronduit onhygiënisch', zei Kesteloot donderdag op Radio 1. 'Zowel onze chauffeurs als onze reizigers voelen zich in toenemende mate onveilig, en ook voor de mensen zelf is de situatie in het Noordstation mensonwaardig.’ Daarnaast heerst er ook een diefstallenplaag.

De Lijn wil al lang een busterminal bouwen op het Noordplein, dat is iets buiten het station maar wel nog op de site. Het budget – 2,1 miljoen euro – is al voorzien, maar het is wachten op de bouwvergunning van het Brussels Gewest.