Israëlische premier Netanyahu neemt zelf defensie in handen
Foto: REUTERS

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu neemt de portefeuille van Defensie over van Avigdor Lieberman. Die stapte woensdag op uit onvrede over een staakt-het-vuren met de radicale Palestijnse beweging Hamas.

Netanyahu ontmoette vrijdag de leider van de kolonistenpartij, Naftali Bennett, die ermee had gedreigd de regering te laten vallen indien hij de portefeuille van landsverdediging niet kreeg.

Na die ontmoeting was in de entourage van Bennett te horen dat er zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen moeten komen. Zondag zijn er met vertegenwoordigers van de coalitiepartners gesprekken over een datum, luidde het.

In een poging zijn rechtse regering in het zadel te houden, had Netanyahu vrijdag telefonisch overleg met zijn coalitiepartners. Hij droeg hen op de regering niet te laten vallen, ‘omdat links anders aan de macht kon komen’.

Aanleiding tot de crisis was het ontslag van Lieberman als minister van Defensie. Hij reageerde daarmee op een staakt-het-vuren met de radicaal-islamitische Hamas in Gaza, waarmee de ultrarechtse politicus zich niet kon verzoenen.

Met het vertrek van de fractie van Lieberman uit de regeringscoalitie steunt de regering-Netanyahu op een flinterdunne meerderheid van een zetel in het parlement. Uit opiniepeilingen blijkt dat Netanyahu’s Likoed-partij weliswaar de grootste zou blijven, ook al loopt tegen de premier momenteel een onderzoek naar corruptie. Waarnemers achten het mogelijk dat Netanyahu instemt met vervroegde verkiezingen om zo een nieuw mandaat in de wacht te slepen, voor de aanklager hem in staat van beschuldiging kan stellen.