Belgische atletieksensatie Jonathan Sacoor kijkt uit naar nieuwe stap in VS: “Helemaal overtuigd van mijn keuze”
Foto: BELGA

Jonathan Sacoor ontpopte zich afgelopen jaar tot de sensatie van de Belgische atletiekwereld. De nauwelijks negentienjarige Vlaams-Brabander schitterde met gouden medailles op de 400 meter op het WK U20 in het Finse Tampere en op de 4x400 meter op het EK in Berlijn met de Belgian Tornados. Vanaf januari steekt Sacoor de grote plas over om zich verder te ontwikkelen. Op aanraden van coach Jacques Borlée viel de keuze op de Universiteit van Tennessee in Knoxville.

“Begin januari vertrek ik”, vertelde een enthousiaste Sacoor tijdens zijn tweede verblijf op de BOIC-stage in Lanzarote. “Ik kijk er enorm naar uit en ben er helemaal van overtuigd dat dit de beste stap is. Ik had de keuze tussen een tiental universiteiten en Tennessee kwam daaruit als beste naar voren. Ik ben met Jacques op prospectie geweest en we hebben werkelijk geen enkel negatief punt ontdekt. De faciliteiten zijn absolute top. Ik zal 5 à 6 wedstrijden voor de universiteit in de NCAA lopen. Daarnaast komt dan het Europese seizoen met het EK U23 in het Zweedse Gävle (11-14 juli), waar ik normaal gezien enkel de 4x400 meter zal lopen, en nadien een erg laat WK in Doha (27 september-6 oktober).”

Na een indrukwekkend 2018 zullen de verwachtingen in 2019 alleen maar hoger liggen voor Sacoor. “Maar ik zal niet ieder seizoen anderhalve seconde van mijn besttijd kunnen verbeteren”, lachte hij. “Ik zou natuurlijk graag mijn succes verderzetten. Voor mijn wedstrijden in de Verenigde Staten leg ik mezelf geen doelen op. Daar wil ik gewoon beter worden en ervaring opdoen. Op het WK in Doha zou ik graag met de Tornados ons succes van Berlijn verderzetten. Individueel heb ik op het WK geen echte verwachtingen. Als de vorm goed is, zal het wel loslopen.”

Sacoor trainde het voorbije jaar vooral op zijn sterke punten, op technisch vlak en souplesse. De volgende jaren zal - zowel in de Verenigde Staten als onder Jacques Borlée - de focus veel meer op kracht en weerstand komen te liggen. “Iedereen kan zien dat er nog werk is aan mijn lichaam. Dat is nog niet te vergelijken met dat van de broers Borlée. In de VS ligt de intensiteit tijdens de trainingen automatisch een pak hoger. Ik zal dus ook goed naar mijn lichaam moeten luisteren om blessures te vermijden. Ik ben immers nog niet bestand tegen de heel zware trainingsschema’s.”

Sacoor zal eind december ongetwijfeld ook een kanshebber zijn voor de titel Belofte van het Jaar, maar dat wuifde hij zelf helemaal weg. “Die prijs gaat naar Remco Evenepoel, zonder twijfel. Het is een enorme eer dat ik bij de kanshebbers hoor, maar hij heeft zeker nog straffer gepresteerd dan mij.”