CNN-journalist krijgt accreditatie terug van Witte Huis
CNN-journalist Jim Acosta bij het verlaten van de rechtszaal in Washington Foto: REUTERS

Een Amerikaanse rechter heeft vrijdag bepaald dat het Witte Huis voorlopig de persaccreditatie moet teruggeven aan CNN-journalist Jim Acosta. Het Witte Huis legt zich daarbij neer. 'Maar journalisten die de regels niet respecteren, zullen we voor het gerecht dagen', zei president Donald Trump.

De accreditatie van Acosta werd een week geleden ingenomen, na een uit de hand gelopen persconferentie. De Amerikaanse nieuwszender trok daarop naar de rechter. Die bepaalde nu dat het Witte Huis de accreditatie tijdelijk moet teruggeven aan de journalist, in afwachting van een definitief besluit in de zaak.

Rechter Timothy Kelly, overigens benoemd door Trump, oordeelde dat het Witte Huis niet de correcte procedure heeft gevolgd bij het intrekken van de accreditatie van Acosta. Over een belemmering van de vrijheid van meningsuiting, een argument van CNN, liet hij zich niet uit.

Sarah Huckabee Sanders, perschef van het Witte Huis, zegt vrijdagavond in een statement dat Acosta inderdaad zijn accreditatie zal terugkrijgen. 'We gaan terug aan de slag', sprak een triomfantelijke Acosta toen hij vrijdag het gerechtsgebouw verliet.

De Amerikaanse president Donald Trump zei tegen journalisten echter dat hij blijft verwachten dat journalisten 'zich gedragen', en waarschuwt voor gerechtelijke stappen tegen reporters die volgens hem hun boekje te buiten gaan. 'Als ze de regels niet respecteren, zien we elkaar opnieuw in de rechtszaal. En wij zullen winnen', zei Trump.

Gemanipuleerde videobeelden

CNN-journalist Jim Acosta haalde zich (opnieuw) de woede van Trump op de hals door op een persconferentie na de tussentijdse parlementsverkiezingen vragen te stellen over het lopende Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. De CNN-journalist bleef eveneens doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan

‘Wanneer u fake news de wereld instuurt, zoals CNN doet, dan bent u de vijand van het volk. CNN zou zich moeten schamen iemand als Acosta in dienst te nemen’, zei een woedende Trump op die persbijeenkomst.

Diezelfde dag nog moest Acosta zijn accreditatie afgeven. Woordvoerster Sarah Sanders verzekerde achteraf dat de president gelooft in vrije pers en ook niet opziet tegen harde vragen over zijn beleid. Maar volgens haar had Acosta een stagiaire aangeraakt 'die enkel haar job probeerde te doen'. De vrouw probeerde de microfoon van de journalist af te pakken. Om die bewering te staven, gebruikte het Witte Huis echter een gemanipuleerde video.

Over die uitspraken van Sanders zei ook de rechter dat die 'waarschijnlijk niet op waarheid berusten', en minstens deels gebaseerd zijn op 'twijfelachtig bewijsmateriaal'.