Belgische kaviaar populair in het buitenland: ‘Volledige cyclus zelf in handen’
Themabeeld kaviaar Foto: rr

De enige Belgische kaviaarproducent zal dit jaar volgens de verwachtingen een record van 5 ton kaviaar produceren. De helft ervan gaat naar de Verenigde Staten en Japan.

‘De voorbije vijf jaar is de productie zo’n 15 tot 25 procent gestegen’, verklaart Cedric Paquet van Royal Belgian Caviar. De groei van de laatste jaren heeft het bedrijf uit Turnhout enerzijds te danken aan de natuur en de productie van de steuren en anderzijds aan de groeiende vraag vanuit het buitenland.

‘Cyclus zelf in handen’

Royal Belgian Caviar is ook producent van steurvoeder en kweekt de vissen zelf. ‘We hebben de volledige cyclus zelf in handen, wat ons uniek maakt en de interesse uit het buitenland kan verklaren’, aldus Paquet.

Het bedrijf produceert sinds 2002 ‘het zwarte goud’, waarvan één kilo 4.500 euro kost. De vissen kweekt de Royal Belgian Caviar al sinds 1991. In die tussentijd werd broedstock opgebouwd van verschillende steursoorten. Het duurt zeven tot vijftien jaar om een steur te kweken waarvan de eitjes geoogst kunnen worden om kaviaar te produceren. Maar eens de eitjes rijp zijn, moet het snel gaan. Het oogsten, zeven, spoelen, uitleggen, zouten en verpakken moet allemaal op twintig minuten gebeuren.