Gerenoveerd beursgebouw wordt nieuwe trekpleister hoofdstad
Een indruk van het beursgebouw na de renovatie. Foto: Robbrecht en Daem

Het Brussels Gewest heeft groen licht gegeven voor de omvorming van het beursgebouw tot een cultureel, commercieel en toeristisch centrum. Op termijn zou het gebouw moeten dienstdoen als biertempel.

De stad Brussel is eigenaar van het gebouw en wil de gevels, het dak en de ornamenten van het beursgebouw restaureren en de aangrenzende archeologische site – Bruxellae 1238 – renoveren.

Via een publiek-private samenwerking tussen de stad en de Federatie van Belgische Brouwers, met de steun van het Brussels Gewest via het EFRO-fonds, krijgt het gebouw een tweede leven en een nieuwe invulling.

Er komt een doorgangsgalerij die toegang biedt tot tentoonstellingsruimtes en Bruxellae 1238, een restaurant en een brasserie met dakterras. Voor een bierbeleving zal men terechtkunnen in de Belgian Beer World, dat de vroegere kantoren op de tweede en derde verdieping inneemt.

Nieuwe galerij

‘Het is de bedoeling om deze mythische plaats opnieuw te laten toekomen aan de Brusselaars. Met de plannen om de Beurs van Brussel een nieuwe bestemming te geven, willen we in het hart van de stad een nieuwe galerij tot stand brengen. Die moet de Grote Markt verbinden met de Dansaertwijk’, vertelt burgemeester Philippe Close (PS).

Volgens minister-president Rudi Vervoort (PS) zet de renovatie van de Beurs Brussel ook toeristisch op de kaart.

‘Dit nieuwe initiatief biedt een echte toegevoegde waarde aan de aantrekkingskracht van ons Gewest. Niet alleen zal dit project in het hart van de stad rechtstreeks banen opleveren voor de Brusselaars. De nieuwe, zeer originele bestemming van het beursgebouw zal ook bevorderlijk zijn voor de uitstraling van heel onze hoofdstad en een niet te verwaarlozen troef voor het toerisme vormen’, zegt Vervoort.