Het politieke drama dat zich aan de overkant van het Kanaal afspeelt, is onevenaarbaar. Maar ook hier is storm in de maak. Dit vind ik tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Deze week viel het gerecht binnen bij Royal Excelsior Moeskroen. De Standaard citeerde vorige week al, in het kader van ons onderzoeksdossier Football Leaks, uit documenten die aantonen dat de Profliga goed wist dat makelaar Pini Zahavi er de echte baas was. En dat de licentie dus problematisch is. Dit onderzoek gaat naar het hart van wie de macht heeft over het Belgische voetbal en met welk geld. Deze acht vragen scheppen duidelijkheid.

2.

Wie is die Pini Zahavi, die alle voetbalbobo’s persoonlijk kent, de nieuwe rijken uit China, Rusland en het Midden-Oosten als vriend heeft, een voet tussen de deur heeft bij de Premier League en dus ook Moeskroen onder controle heeft?

3.

Het verdachte grote geld en gesjacher met spelers zit niet alleen bij de makelaars. Oliestaat Qatar werd zes jaar geleden al eigenaar van eersteklasser Eupen. De club werd het verlengstuk van hun prestigeproject ‘Aspire Academy’. Fifa heeft aanwijzingen van gesjoemel met transfers van minderjarigen.

4.

‘Ongetwijfeld is Girl goedbedoeld, maar wij hebben achteraf twee keer zoveel werk om alle misverstanden recht te zetten. Deze film plaatst ons tien, twintig jaar terug in de tijd.’ Niet alle transgenders zijn gelukkig met Girl.

5.

Fortnite is het populairste computerspel ter wereld. Het is een gratis spel. Het brengt de makers elke dag 2,5 miljoen op. Hoe doen ze dat? Karsten Lemmens ging het uitzoeken in San Francisco.

6.

Bent u echt het kind van uw vader? Of komt die eer de melkboer of de koning toe? Alleen een DNA-test kan uitstel geven. Maar hoeveel kost zo’n test?

7.

De N-VA creëert een crisissfeer in de regering en dwingt premier Michel tot bochtenwerk over het VN-migratieakkoord. Maar waarom komt die kritiek op dat akkoord er pas nu? Theo Francken is immers al twee jaar nauw betrokken bij de onderhandelingen erover. Een reconstructie.

8.

Wat staat er nu echt in die VN-tekst over migratie en wat betekent het?

9.

Hij verloor zelf een vriend in het verkeer. De dagelijkse confrontatie met de plek waar dat gebeurde, inspireerde Jim Van Loo tot een ontroerend afstudeerproject aan het Instituut voor Kunst en Ambacht in Mechelen.

10.

Zelfs op plekken die verloren lijken voor schoonheid en kwaliteit, is het mogelijk om op grote schaal uitstekend te bouwen. Wetteren, bijvoorbeeld, kreeg een nieuw stadsdeel aan de Schelde. Niet lang geleden was het daar allemaal de achterkant. Toen ging AWG, het bureau van Bob Van Reeth, aan het werk. Architectuurcriticus Koen Van Synghel is er lyrisch over.