Politie wil samenzitten met Jan Jambon
Archiefbeeld Foto: Photo News

Vertegenwoordigers van de Facebookgroep ‘Police Unifying Movement’ willen ontvangen worden door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Dat heeft Manu Vervier, beheerder en oprichter van de groep, vrijdag gezegd.

De Facebookgroep telt vandaag meer dan 22.000 leden. Tussen de 1.000 en 2.000 politiemensen kwamen donderdag bijeen in het centrum van Brussel om zich te laten horen.

Eerder had de groep al een brief gestuurd naar alle partijvoorzitters en naar een aantal parlementsleden. In de brief vroegen ze om gehoord te worden over de eisen van de politie.  Daarin wordt gevraagd de ‘ontrafeling’ van hun statuut, onder meer op het vlak van pensioen en ziektedagen, terug te draaien. Ook willen ze dat de loonbarema’s naar boven worden bijgesteld en dat er een uniek statuut komt voor alle ordediensten. 

Er kwamen een viertal positieve antwoorden. Zo zagen ze donderdag al MR-voorzitter Olivier Chastel, Nawal Ban Hamou van de PS en de vicevoorzitter van de cdH, Hamza Fassi-Fihri. Ecolo was ook bereid tot een gesprek, maar daar is nog geen datum voor afgesproken. De groep wil nu een gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de commissaris-generaal van de politie, Marc De Mesmaeker.

De Facebookgroep werd midden oktober opgericht, naar aanleiding van de schietpartij in Wallonië waarbij twee agenten gewond raakten. De groep wil agenten in functie vertegenwoordigen en hun belangen verdedigen zonder daarvoor eerst langs de vakbonden te passeren.