Tourwinnaar Geraint Thomas wil blik weer op koers richten: “Ik zal blij zijn als ik me weer renner kan voelen”
Foto: EPA-EFE

Geraint Thomas koerst zaterdag het Criterium van Shanghai in China. Het wordt het eind van één lang feest na zijn zege in de Tour de France. “Ik zal blij zijn als ik gewoon weer kan trainen”, zei hij aan de vooravond van het criterium. “Me weer renner kan voelen.”

Vrijdagochtend pas arriveerde hij in Shanghai, na een lange vliegreis vanuit Groot-Brittannië. Vorige week zondag koerste hij nog het Criterium van Saitama in Japan, daarna keerde hij terug naar Europa en werkte hij een paar boekvoorstellingen af voor zijn boek “The Tour, According to G” in Manchester en Londen. De korte trip Azië-Europa-Azië zat duidelijk in de kleren.

“Ik ben behoorlijk moe en voel de jetlag”, sprak hij in Shanghai waar hij in de gietende regen in de ‘Fan Village’ van hot naar her moest opdraven voor de fans en de sponsors. “Al ben ik wel blij dat ik in China ben om te koersen. Het wel wordt geen totaal nieuwe ervaring. Ik was hier eerder al twee keer, in 2008 voor en tijdens de Olympische Spelen (waar hij goud pakte in de ploegenachtervolging met het Britse team). Ik kijk ernaar uit om nu zaterdag ook eens buiten te fietsen, op de weg en ik hoop dat er veel fans van de partij zullen zijn.”

De Tourwinnaar koerste niet veel meer nadat hij zijn eerste gele trui veroverde in juli. Er was nog het verplicht nummertje in de Deutschland Tour eind augustus en natuurlijk was hij van de partij voor eigen volk in de Ronde van Groot-Brittanië in september, maar echt “koersen” deed hij niet veel meer. Hij werd gelauwerd voor eigen volk in Cardiff en reisde van het ene naar het andere event.

“Ik heb oprecht van mijn gele trui genoten”, zei hij in Shanghai, duidelijk met wat kilo’s meer dan tijdens de Tour. “Er is goed gevierd en ik was aanwezig op heel wat events om mijn gele trui te eren. Ja, ik zit met wat vertraging in vergelijking met vorig seizoen. Normaal hervat ik opnieuw de trainingen op 1 november, nu zal ik toch zo’n drie weken achterstand hebben. Ik maak me daar geen zorgen over, er is nog tijd genoeg, maar verwacht niet dat ik een knaller van een seizoensbegin rijd.”

Over zijn programma in 2019 is nog niet veel bekend, althans toch niet voor de buitenwereld. Giro of Tour, beide grote rondes, daarover moet nog een beslissing vallen. “Zaterdag rijd ik nog dit criterium, zondag geniet ik nog van een dagje vrij in Shanghai en daarna keer ik terug huiswaarts. Ik zal blij zijn als ik gewoon weer wielrenner ben en me kan focussen op de trainingen.”