Scheidsrechter Vertenten heeft gevangenis van Hasselt verlaten
Bart Vertenten verlaat de gevangenis Foto: Sven Dillen

Scheidsrechter Bart Vertenten is in het onderzoek naar gesjoemel in het Belgische voetbal vrijgelaten onder voorwaarden. Hij blijft wel een verdachte. Dat het aanhoudingsmandaat nietig zou zijn, veegt het KI van tafel.

Vertenten verliet vrijdagmiddag om vier uur de gevangenis van Hasselt, in het gezelschap van zijn ouders. In zijn handen niet alleen een paar sportschoenen, maar ook een studieboek over radiologie (Vertenten werkt als radioloog in het UZ van Jette) en de autobiografie van de frontman van de Amerikaanse rockgroep Eels.

De scheidsrechter zat al meer dan een maand in de cel. Hij werd op 11 oktober aangehouden in het onderzoek naar fiscale fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal. De dertiger werd in verdenking gesteld van omkoping en criminele organisatie.

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft beslist om hem onder voorwaarden vrij te laten. ‘Zoals het federaal parket zelf gevorderd had’, zegt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. Welke voorwaarden aan de vrijlating verbonden zijn, is niet duidelijk.

Wraking

Hans Rieder, de advocaat van Bart Vertenten, had voor de KI aangevoerd dat het aanhoudingsmandaat nietig was, aangezien het werd uitgevaardigd door onderzoeksrechter Joris Raskin, die door het Antwerpse hof van beroep eerder deze week gewraakt werd. Rieder verweet de onderzoeksrechter belangenvermenging, omdat die tot 17 maart 2018 lid was van de licentiecommissie van de Belgische voetbalbond.

Maar de KI verwerpt de argumenten van Rieder over de partijdigheid van de onderzoeksrechter. Er kan niet worden afgeleid dat de onderzoeksrechter op het ogenblik dat hij de verdachte liet aanhouden niet voldeed aan de nodige waarborgen van onpartijdigheid, klinkt het. 'Het bevel tot aanhouding was dus wel degelijk regelmatig', zegt Van der Sypt. De vrijlating onder voorwaarden staat met andere woorden los van de wraking van de onderzoeksrechter. 

Het federaal parket gaat overigens in cassatie tegen de wraking van de onderzoeksrechter, zo vernam De Standaard. Het hof van beroep oordeelde maandag dat de jarenlange functie van Raskin binnen de KBVB inderdaad een schijn van partijdigheid kan doen ontstaan bij de publieke opinie en besliste om hem van het onderzoek te halen.

Makelaars

Ook spelersmakelaars Karim Mejjati en Dragan Siljanoski en de vriendin van makelaar Dejan Veljkovic zijn gisteren vrijgelaten onder voorwaarden. Mejjati werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten na de betaling van een borgsom van 20.000 euro. Hij wordt verdacht van witwassen. De vriendin van hoofdverdachte Veljkovic stond onder toezicht met een enkelband, maar is nu ook vrij onder voorwaarden. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig