Brandstofprotest: verschillende blokkades in Wallonië
Foto: Photo News

Actievoerders hebben op verschillende plaatsen blokkades opgericht uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. Maar de hinder blijft beperkt.

De actievoerders blokkeren de ingang van de raffinaderij Total Petrochemical in Feluy (Henegouwen), de opslagplaats van Proxifuel in Wierde (Namen) en de petroleumhavens van Sclessin en Wandre (beide in Luik).

In Feluy konden vrachtwagens door de blokkade de site niet oprijden. De burgemeester van Seneffe liet weten dat het verkeer door de actie een beetje vertraagd is. De actievoerders delen pamfletten uit aan automobilisten. De federale politie liet nog weten dat de actie geen invloed heeft op het verkeer op de E19, die in de buurt van de site ligt. Volgens de manifestanten kunnen de acties in het weekend voortgezet worden.

In Wierde heeft een tiental mensen de opslagplaats geblokkeerd van oliedistributiebedrijf Proxifuel. De manifestanten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag op de site overnacht, en hun actie zou vrijdag de hele dag duren. Door de actie zijn enkel de vrachtwagens met brandstoffen voor het wegvervoer geblokkeerd. De vrachtwagens die stookolie vervoeren zijn niet getroffen.

In Sclessin en Wandre hebben een honderdtal manifestanten de nacht doorgebracht in de petroleumhavens. Ze hebben er met houten palletten een blokkade opgezet om tankwagens de toegang te ontzeggen. De politie kwam ter plaatse om te controleren of de actie vreedzaam verliep. Rond 11.30 uur waren aan beide sites nog meer dan honderd mensen aanwezig, aldus de politie.

Frankrijk

Het protest tegen de hoge brandstofprijzen is vanuit Frankrijk naar ons land overgewaaid. In Frankrijk steeg de prijs van diesel op een jaar tijd met 23 procent en die van benzine met 15 procent. Die toename is vooral te wijten aan de hogere prijs van ruwe olie.

De acties zelf zijn het gevolg van een petitie, die ondertussen al door 825.000 mensen werd ondertekend. Vrijdag wordt in Frankrijk een nationale actiedag gepland, met meer dan 750 blokkades.

Naar aanleiding van het massale protest hebben supermarktketens Leclerc en Carrefour nog beslist om in hun tankstations heel de maand brandstof aan te bieden aan inkoopprijs.