Belgian Cats kunnen in Duitsland grote stap richting EK zetten:
Foto: BELGA

De Belgische basketvrouwen werken zaterdagavond in en tegen Duitsland hun vijfde kwalificatieduel in de voorronde van het EK 2019 af. Na drie zeges op vier en nog een thuismatch tegen leider Tsjechië in het vooruitzicht, liggen de Belgian Cats op schema voor kwalificatie.

In november vorig jaar openden de Belgen hun voorrondepoule met zeges in Zwitserland (56-85) en thuis tegen Duitsland (103-60). In februari volgden een kleine nederlaag in Tsjechië (53-48) en een tweede ruime overwinning tegen de Zwitsers (98-59). Na de wedstrijd van zaterdag in Marburg volgt komende woensdag (21 november) nog een afsluitend duel in Kortrijk tegen Tsjechië.

De acht groepswinnaars en de beste zes tweedes plaatsen zich voor het EK, dat van 27 juni tot 7 juli 2019 in in Servië en Letland plaatsvindt. Logische winst in Duitsland en een zege met vijf punten verschil tegen Tsjechië zou de Belgen de eerste plaats in groep G opleveren. In de ranking van beste tweedes staat België voorlopig op de tweede plaats na Frankrijk.

Coach Philip Mestdagh kan zaterdag tegen Duitsland wel geen beroep doen op Julie Allemand. De 22-jarige spelverdeelster, die schitterde op het WK, sukkelt met een liesblessure en is ook twijfelachtig voor de slotpartij tegen Tsjechië. Ook Ann Wauters is er door knieproblemen niet bij.

Op het EK van 2017 in Tsjechië veroverde België brons. Dit jaar werden de Cats knap vierde op het WK in Spanje.

Philip Mestdagh staat met Belgian Cats voor "belangrijkste matchen van het jaar"

Met een verplaatsing naar Duitsland (zaterdag) en een thuismatch tegen Tsjechië (woensdag in Kortrijk) staan voor de Belgische basketvrouwen de twee laatste afspraken in de voorronde van het EK 2019 op het programma. "Het zijn de twee belangrijkste matchen van het jaar", benadrukt bondscoach Philip Mestdagh.

Als de Belgian Cats de kwalificatiedroom voor Tokio 2020 levend willen houden, moeten ze erbij zijn op het EK van volgend jaar in Servië en Letland. "Zonder het EK valt al het werk dat we tot dusver hebben geleverd in het water. Na de euforie rond het WK (waar België knap vierde werd, red) moeten we opnieuw op aarde landen en ons concentreren op de volgende wedstrijd. Duitsland heeft een coachwissel doorgevoerd en er zijn vijf nieuwe speelsters. Ze hebben nog geen wedstrijd gespeeld, dus we hebben ze nog niet in actie gezien", legt Mestdagh uit.

België versloeg Duitsland in de heenwedstrijd vlot met 103-60. "Wij zijn favoriet en moeten die rol opnemen", gaat de bondscoach verder. "Daarna wacht woensdag Tsjechië (de groepsleider, red). We moeten er winnen en liefst met zes punten verschil. Het WK heeft iedereen een boost in het vertrouwen bezorgd en een pak meer ervaren gemaakt, maar er is altijd het risico van decompressie na zo'n groot evenement en zeker tijdens deze periode van het jaar. Ik heb de meisjes duidelijk gewaarschuwd dat er geen verslapping wordt geduld."

België moet de kwalificatie in de slotduels afdwingen zonder de geblesseerden Ann Wauters (knie), die al eerder afhaakte, en Julie Allemand (hamstrings). "Dat is vervelend als je ziet wat ze op het WK heeft bijgedragen", zegt Mestdagh over de 22-jarige Allemand. "We gaan haar erg missen. Het is nu aan Julie Vanloo en Marjorie Carpréaux om te tonen dat ze het voortouw kunnen nemen."

Ann Wauters wacht, na een meniscusoperatie in december vorig jaar, binnenkort een nieuwe ingreep bij dokter Declercq in Antwerpen. Mestdagh hoopt dat de 37-jarige Wauters vanaf januari weer op clubniveau in actie kan komen.