Frankrijk neemt maatregelen tegen ‘no-deal brexit’
In de Franse havens zouden bijkomende controles nodig zijn. Foto: Photo News

De Franse regering bereidt maatregelen voor om de grenscontroles met Groot-Brittannië op te voeren. Daarmee willen onze zuiderburen zich voorbereiden op het scenario waarop er geen akkoord komt over de Brexit.

Dat bevestigt Elisabeth Borne, de Franse minister voor Transport. ‘We nemen maatregelen voor het mogelijke scenario waarbij er geen akkoord is. Voor dat scenario bereiden we grenscontroles voor.’ Concreet zouden er in de havens extra controles komen. Er zou niet alleen op goederen en mensen worden gelet, maar ook dieren zouden aan bijkomend toezicht onderworpen worden.

Borne hoopt dat het wel tot een akkoord komt, maar waarschuwt dat het ‘nooit zo zal worden zoals voorheen’. Een deel van de maatregelen die nu voorbereid worden zal dus sowieso worden ingevoerd.

Haar collega Gerard Darmanin, die als minister verantwoordelijk is voor de douanediensten, waarschuwde vorige maand al dat er veel extra maatregelen nodig zullen zijn na de Brexit. Er zouden de komende drie jaar zo’n 700 bijkomende douaniers nodig zijn, zei hij toen.