Premier Michel wil energieprijzen aan banden leggen
Foto: BELGA

Premier Charles Michel (MR) wil nog voor de verkiezingen een ‘energienorm’ (beloofd in het energiepact) op poten zetten. Daarmee wil hij meer vat krijgen op de stijgende energieprijzen.

‘Als regering willen we de controle over die factuur hebben’, zegt Michel in een interview met Het Laatste Nieuws. Hij vergelijkt het met de loonnorm, die de stijging van de lonen in toom houdt om zo de kloof met de buurlanden niet te vergroten.

Maar ook over de ‘energiekloof’ maakt Michel zich dus zorgen. ‘Het gaat niet op dat onze gezinnen en bedrijven door omstandigheden meer betalen dan in onze buurlanden.’

De energieprijzen lopen verder op doordat verschillende kerncentrales nog altijd niet draaien. Michel wil vermijden dat ze te sterk stijgen en gaat samen met minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) overleg plegen met de bevoegde ministers in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Nog voor de verkiezingen van mei volgend jaar wil Michel resultaat boeken. ‘Maar’, beseft hij, ‘ dat zal niet gemakkelijk zijn.’

De premier heeft een studie besteld bij de Creg (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, een federaal organisme dat de elektriciteitsmarkt reguleert) over de prijsverschillen tussen ons land en onze buurlanden. Want simpele materie is het niet. Er zijn veel diverse verbruikers: er zijn huishoudens, er zijn grote bedrijven die veel energie nodig hebben, kleine bedrijven die veel verbruiken en er zijn net zo goed bedrijven die zelf al veel inspanningen hebben gedaan om energiezuinig te zijn. 

Na de cijferstudie volgt nog meer denkwerk over de manier waarop de energienorm moet werken en hoe de prijzen omlaag kunnen. De opmerking 'verlaag gewoon de btw' is volgens het kabinet van de premier niet de zaligmakende oplossing.

Michel probeert al langer een vuist te maken tegen de machtige energieleveranciers. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, toen door de aanhoudende problemen met de kerncentrales het spook van de black-out opnieuw door de Wetstraat waarde, deed hij daarover in zijn State of the Union al dure beloften in de Kamer. ‘Prijsstijgingen die gelinkt zijn aan de ongewone onbeschikbaarheid van de nucleaire capaciteit moeten gefactureerd worden aan Engie-Electrabel’, klonk het toen. ‘De energievoorziening is een voortdurende uitdaging. Het is essentieel voor onze burgers en bedrijven.’

De energienorm is overigens geen nieuw idee van de premier. Het maakt zelfs deel uit van het energiepact.  Vooral de N-VA drong er al langer op aan om de energieprijzen te monitoren, zeker in het kader van de kernuitstap. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig