Rode Khmer-leiders veroordeeld voor genocide in Cambodja
Khieu Samphan. Foto: AFP

Voor het eerst zijn leiders van het brutale Rode Khmer-regime in Cambodja veroordeeld voor genocide.

De 92-jarige Nuon Chea en de 87-jarige Khieu Samphan kregen levenslang voor het systematisch uitmoorden van Vietnamezen en andere minderheden in Cambodja.

Ze zijn verantwoordelijk voor moord, uitroeiing, slavernij, deportatie, foltering, vervolging op basis van religie, ras en ideologie, verdwijningen en massaverkrachting door het staatsbeleid van gedwongen huwelijken.

Nuon Chea en Khieu Samphan stonden terecht voor een door de VN gesteunde rechtbank in Cambodja en waren al veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid. Nuon Chea was een rechterhand van leider Pol Pot. Khieu Samphan was president.

Het verdict is de eerste officiële erkenning dat het Rode Khmer-regime een genocide heeft gepleegd zoals dat in het internationaal recht is omschreven, bijna vier decennia nadat het werd omvergeworpen.

Tussen 1975 en 1979 zouden tot twee miljoen mensen zijn omgekomen onder het brutale communistische regime. Vele verantwoordelijken, onder wie Pol Pot, zijn overleden voor ze veroordeeld konden worden.

In totaal heeft de ECCC-rechtbank (Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia) drie mannen veroordeeld.