Tom Waes met tegenzin op zeehondenjacht
Foto: © VRT- Bert Ceulemans

Tom Waes (50) is voor het vierde seizoen van Reizen Waes op zeehondenjacht gegaan. Dat is opmerkelijk, want de tv-maker is al jaren ambassadeur van een organisatie die een verbeten strijd levert tegen die jacht.

Op 16 december gaat op Eén het vierde seizoen van start van Reizen Waes, het populaire reisprogramma van Tom Waes. In Groenland ging Tom Waes met de Inuit op zeehondenjacht. De cameraploeg keek toe hoe twee zeehonden met twee kogels gedood werden.

Voor Tom Waes was het ongetwijfeld slikken: hij is al jaren ambassadeur van Sea Shepherd, een internationale non-profitorganisatie die het leven in zee wil beschermen. Waes werpt dat ook op tegenover de mannen met wie hij op jacht ging.

‘Als ambassadeur ben ik tegen’, zegt hij in het blad Psychologies. ‘Maar daar besef je dat die mensen geen andere keuze hebben. Er ís niets anders.’

De zeehondenjacht is streng gereglementeerd. De Inuit schieten alleen wat nodig is om te overleven, jonge zee­honden horen daar niet bij, omdat de inwoners van Groenland het bestand op peil willen houden.