Vanackere benoemd als directeur bij Nationale Bank
Foto: BELGA

Steven Vanackere is donderdagavond benoemd als directeur bij de Nationale Bank (NBB). Een hervorming moet zorgen voor meer vrouwen in de NBB-top, besliste het kernkabinet.

Tegen de benoeming van Vanackere was eerder protest gerezen, omdat hij de plek inneemt van de enige vrouw in het bestuur van de instelling, partijgenote Marcia De Wachter. Die reageerde zelf kwaad en ontgoocheld op de voordracht van Vanackere: 'Ik vind dat een groot probleem. Bij de Nationale Bank zitten dertig vrouwen die allemaal senior-managementervaring hebben in de financiële wereld. Maar niet één van hen is gevraagd.'

Toch heeft het kernkabinet de aanstelling van Vanackere donderdagavond gewoon goedgekeurd. Er wordt echter gehoor gegeven aan de kritiek. De regering kondigt een hervorming aan die moet zorgen voor meer vrouwen aan de top bij de Nationale Bank. Wat die plannen concreet inhouden, is nog niet bekend.

In de Kamer zei Van Overtveldt vorige week dat hij het college van censoren wil afschaffen, waardoor het aantal functies bij de NBB op termijn zou dalen van 26 naar 14. De regentenraad zou een meer controlerende functie krijgen (een soort raad van bestuur worden) en daarin moet, zoals in andere beursgenoteerde bedrijven, minstens één derde van de leden vrouw zijn.

Eén vrouw

Steven Vanackere is nu lid van het directiecomité van de Nationale Bank, dat naast gouverneur Jan Smets (CD&V) en vicegouverneur Pierre Wunsch (MR) uit vijf andere directeurs bestaat. Dat zijn allemaal mannen. In de regentenraad van de Nationale Bank zetelt wel nog één vrouw.

Van 2011 tot 2013 was Vanackere minister van Financiën in de regering-Di Rupo. Momenteel is hij gecoöpteerd senator.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in