Beroepsvereniging vraagt betere bescherming voor juweliers na tigerkidnapping
Stockbeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

De Belgische Federatie voor Juwelen en Uurwerken, ARS NOBILIS, vraagt om een betere bescherming van juweliers tegen gewelddaden. Directe aanleiding is de gewelddadige overval van dinsdag op een juwelier in Waregem.

‘De beroepsvereniging betreurt het dat de overheid wel heel streng kan zijn voor asielzoekers, maar geen beleid schijnt te kunnen uitwerken inzake een streng optreden tegen gewapende gijzelnemers’, klinkt het in een persbericht. De beroepsvereniging wijst erop dat in een paar maanden tijd verschillende zware overvallen plaatsvonden op juweliers. ‘Het is tijd dat de overheid ingrijpt en hier iets aan doet!’, klinkt het.

‘De juweliers hebben altijd de indruk gehad dat ze er alleen voor staan’, zegt voorzitter van de beroepsvereniging, Jan Orye. Hij zou willen dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heel duidelijk maakt dat België geen gewapende overvallen accepteert, en dat daartegen hard wordt opgetreden.

‘Er moeten middelen vrijgemaakt worden om de daders op te pakken als er toch een overval gebeurt, er is nood aan een lik-op-stukbeleid’, zegt Orye. ‘En er moeten duidelijke straffen komen, terwijl daar nu steeds over gediscussieerd wordt. Als ze zouden zeggen dat er tien jaar cel op een overval staat, dan denk ik dat er tot de helft minder overvallen zou gebeuren.’

Orye wijst er ook nog op dat de beroepsfederatie begrijpt hoe moeilijk het is om als juwelier de draad weer op te pakken na een overval, maar dat ze niets kan doen om hen te helpen. Volgens de vereniging is het dan ook aan de overheid om de juiste maatregelen te nemen. De sector is steeds bereid tot overleg, klinkt het nog.

Dinsdag nog werden een juwelier en zijn echtgenote hardhandig aangepakt door gewapende overvallers in hun woning in Waregem. De man werd meegenomen naar de winkel, terwijl de vrouw geboeid achterbleef. Nadat de daders de winkel leegroofden boeiden ze ook de man, en sloten hem op in het toilet.