De Britse premier Theresa May beleeft een chaotische dag, nadat vijf leden van haar regering donderdag opstapten uit onvrede over het Brexit-akkoord. Aan zelf opstappen, denkt ze echter niet. 'Het gaat niet over mijn persoonlijke belang. Ik zit deze storm uit.'

'Ik heb altijd het nationaal belang centraal gesteld. Zeker niet mijn eigen persoonlijke of politieke belang. Anderen moeten doen wat ze denken dat goed is te doen. Ik vind het jammer dat meerdere leden van mijn kabinet vandaag besloten hebben op te stappen, maar ik respecteer hun keuze', zo begon May haar persconferentie.

'Ik ga echter voor een daadwerkelijk vertrek uit de Europese Unie, aan de hand van het huidige akkoord. Zo bereiken we onder meer een einde van het vrije verkeer van personen en goederen. We bekomen een eigen landbouw- en visserijbeleid. Dat is precies wat dit akkoord zal bewerkstelligen', vervolgde ze. 'Dit akkoord beschermt verder de integriteit van het Verenigd Koninkrijk en respecteert de relatie met Noord-Ierland. Ik begrijp dat sommigen het niet eens zijn met alle nodige compromissen, maar dit akkoord garandeert wel degelijk een Brexit die werkbaar is voor het hele Verenigd Koninkrijk.'

'De mensen die we dienen, verwachten dit akkoord van ons, we zijn hen dit verschuldigd,' vervolgde May. 'Deze Brexit-deal geeft het Britse volk wat het wil. De Britten hebben ervoor gekozen om de Europese Unie te verlaten, en dat zullen we voor mekaar krijgen. Het Verenigd Koninkrijk zal de EU nog steeds verlaten op 29 maart 2019.'

May sloot verder elke kans op een tweede referendum uit.

Chaotische dag

Een dag na de goedkeuring van het voorlopig Brexit-akkoord door haar regering, beleeft May opnieuw een chaotische dag. Donderdagochtend kondigde Brexit-minister Dominic Raab aan dat hij zich niet kon scharen achter het akkoord, en dus vertrok. In zijn kielzog vertrokken nog vier andere leden van haar kabinet.

Daarna was het urenlang spitsroeden lopen in het Britse parlement, waar zowel oppositie als meerderheid een spervuur van kritische vragen hadden over het bereikte akkoord.

'Noodzakelijke beslissing'

Ten slotte werd duidelijk dat dissidente partijgenoten premier May willen afzetten. De leider van het hardline-Brexitkamp in de Conservatieve partij, Jacob Rees-Mogg, steunt alvast een motie van wantrouwen tegen May. Hij zei in een brief het vertrouwen in May op te zeggen en is momenteel op zoek naar de benodigde handtekeningen. Maar zelfs al mislukt dat, dan nog ziet het er niet goed uit voor May: de tegenstand binnen de conservatieve partij lijkt zodanig groot dat het twijfelachtig is of er ooit voldoende steun komt voor het akkoord.

'Leiderschap gaat over het nemen van de noodzakelijke beslissingen, niet over de makkelijke beslissingen', zei May daar meermaals over gedurende de persconferentie.

Maar zelfs als Theresa May alle tegenstand binnen haar regering en eigen partij overwint, dan ligt er nog heel wat werk op de plank voor de Britse premier.