VS leggen 17 Saudi’s sancties op voor moord op Khashoggi
Demonstranten betoogden eerder in Istanbul naar aanleiding van de moord op Khashoggi Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan zeventien mensen die deel uitmaakten van het Saudische ‘operatieteam’ dat betrokken was bij de moord op journalist Jamal Khashoggi op het Saudische consulaat in Istanbul.

De sancties zijn onder meer gericht tegen Saud al-Qahtani, een nauwe adviseur van kroonprins Mohammed Bin Salman die vorige maand formeel uit zijn functie werd ontheven, en tegen de Saoedische consul-generaal Mohammed Alotaibi, die de hoogste diplomaat was in Istanboel.

‘De Saoedische functionarissen die we sanctioneren, waren betrokken bij de weerzinwekkende moord op Jamal Khashoggi’, zegt minister van Financiën Steve Mnuchin. ‘Diegenen die de journalist brutaal hebben vermoord, moeten rekenschap afleggen.’

Al-Qahtani nam volgens het ministerie van Financiën deel aan het plannen en uitvoeren van de operatie die tot de moord leidde.

De bezittingen van de betrokken Saudi’s in de VS worden bevroren en Amerikaanse staatsburgers mogen geen zaken meer doen met hen.

Mnuchin riep de Saudische regering verder op gepaste stappen te zetten om aanvallen op politieke dissidenten of journalisten een halt toe te roepen.

Doodstraf

Dissident en journalist Khashoggi werd op 2 oktober in het Saudische consulaat in het Turkse Istanboel gedrogeerd en vervolgens in stukken gesneden.

Elf van de achttien mensen die gearresteerd waren in verband met de dood van Khashoggi werden donderdag al door de Saudische hoofdaanklager in verdenking gesteld. Hun namen werden niet vrijgegeven. Voor vijf van hen wordt de doodstraf gevraagd. Zij zouden direct betrokken zijn geweest met het plannen en uitvoeren van de moord.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten is de opdrachtgever van de moord de Saudische prins en troonopvolger Mohammed ben Salman. De Saudische procureur-generaal liet donderdag echter weten dat de kroonprins volledig buiten vervolging gesteld is in de zaak. Volgens hem is een voormalige vicedirecteur van de inlichtingendiensten het brein achter de moord. ‘We wachten op een antwoord van Turkije op onze vraag naar bewijzen en audio-opnames die verband houden met de zaak’, zo klonk het nog.

‘Ontoereikend’

VS leggen 17 Saudi’s sancties op voor moord op Khashoggi
De Saudische hoofdaanklager Saud al-Mujeb Foto: EPA-EFE

Turkije heeft al laten weten dat ze de uitleg van Saudi-Arabië niet afdoende vinden. Ankara wil dat zwart op wit komt te staan dat de operatie met voorbedachten rade werd uitgevoerd. ‘Deze maatregelen zijn zeker positief, maar ze zijn ontoereikend’, zo zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu.