Pond krijgt grootste opdoffer in ruim een jaar
Foto: AP

De politieke discussie over het al of niet aanvaarden van het Brexit-akkoord zorgt op de beurs voor stevige onrust. De Britse pond verliest 1,9 procent tegenover de dollar, het grootste verlies sinds juni 2017. Ook de aandelenmarkten staan onder druk. Vooral grootbank RBS krijgt klappen.

Dat er zicht was op een akkoord deed de pond gisteren in waarde toenemen, maar het optimisme verdween al snel op de beursvloer. Het ontslag van meerdere ministers werd als een heel slecht voorteken geïnterpreteerd, vooral aangezien er nog steeds een lange weg af te leggen is. Beleggers dumpten dan ook massaal hun ponden.

Gevolg: een koersdaling van 1,9 procent, wat veel is op de valutamarkt. Terwijl één pond op woensdag nog 1,3072 dollar waard was, was dat donderdag nog 1,2751 dollar. Tegenover de euro is de val beperkter, al gaat het ook hier om een stevige 1,6 procent. Eén pond is momenteel nog 1,13 euro waard.

Een beleggingsexpert van UBS vat het als volgt samen tegen persagentschap Bloomberg: ‘De pond vermijden is op korte termijn wellicht de beste strategie’.

Aandelen

Ook op de aandelenmarkten zijn er stevige bewegingen door de onzekere toekomst van Theresa May. Vooral financiële aandelen gaan duidelijke lager. Het grootste verlies is voor Royal Bank of Scotland Group, dat meer dan tien procent zakt. Sommige beleggers vrezen dat Labour aan de macht zal komen, en partijleider Jeremy Corbyn heeft eerder al gezegd dat hij in dat geval de overheidsbank wil opsplitsen in kleinere, volledig publieke banken.

Ook in de reclamesector is er onrust. JC Decaux, de grootste aanbieder van openluchtreclames vreest een terugval van de inkomsten. Om daarop te anticiperen is er alvast minder geïnvesteerd in nieuwe digitale reclamepanelen, meldde het bedrijf vandaag.