Merkel ‘erg opgetogen’ over Brexit-akkoord
Foto: Ralf Hirschberger/dpa

De Duitse kanselier Angela Merkel is positief over het ontwerpakkoord over de Brexit dat binnen de Britse regering is goedgekeurd. Ze wijst er wel op dat het nu afwachten is hoe alle betrokken parlement over het document zullen oordelen.

Merkel zei ‘erg blij’ te zijn dat de Britten en de EU ‘er na lange en soms moeilijke onderhandelingen in geslaagd zijn om tot een ontwerp te komen’. Ze sprak weliswaar haar ‘volledig vertrouwen’ uit in de Europese onderhandelaar Michel Barnier, maar wil nu de meningen van de Europese lidstaten en het Brits parlement afwachten.

‘Dit is nog geen afgeronde zaak’, zei ze. ‘Maar ik ben blij dat we gisteren deze stap hebben kunnen zetten. Er ligt een overeenkomst op tafel. Beide onderhandelende partijen zijn het erover eens dat dit een basis is voor een overeenkomst over het verlaten van de EU.’

Merkel waarschuwde wel voor de gevaren van het alsnog afspringen van het akkoord. ‘Ook ik denk dat een wanordelijke Brexit het slechtst mogelijke scenario is. Dat moeten we steeds in het achterhoofd houden als we deze overeenkomst bekijken’.

‘Grote stap’

Ook de Franse premier Édouard Philippe toont zich ‘erg tevreden’ over de instemming van de Britse regering. Hij voegde er wel aan toe dat het opstappen van meerdere regeringsleden hem zorgen baart. ‘We weten nog niet of het akkoord ook aanvaard zal worden’.