Mathilde schittert in een fuchsia avondjurk van Armani met blote schouders. De koningin droeg diezelfde jurk al twee keer tijdens officiële staatsbezoeken: in 2011 op het huwelijksbal van prins Albert en prinses Charlene in Monaco en in 2015 voor de 75ste verjaardag van koningin Margrethe in Denemarken. Dat schrijft Modekoninginmathilde.

Ze draagt ook 'Het diadeem der Negen Provincieën'. Dat is een familiejuweel dat van koningin op koningin wordt overgedragen. Mathilde kreeg het juweel van koningin Paola en droeg het al op een aantal gelegenheden. Het diadeem kan op verschillende manieren gedragen worden, ook als ketting of armband. De ruitvormige motieven kunnen worden verwijderd om het diadeem lichter te maken. 

De koning draagt zijn militair uniform. De foto's zijn van de hand van fotograaf Michel Gronemberger.

Naar aanleiding van koningsdag werden ook vier nieuwe hofleveranciers aangesteld: champagneproducent Paul-François Vranken, uurwerkmaker en juwelier Cosyns, glas- en porseleinkunstenares Caroline De Pierpont en kapper-haarstilist Frédéric Van Espen.

De koningsdag zelf verliep niet vlekkeloos. Koning Albert woonde donderdagochtend het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, zijn eerste publieke verschijning sinds de nieuwe ontwikkelingen in de zaak-Boël. De begroeting met prins Laurent liep niet van een leien dakje.