Vertenten weet pas morgen of hij de cel mag verlaten
Advocaat Hans Rieder. Foto: belga

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft de zaak van scheidsrechter Bart Vertenten om 11.30 uur in beraad genomen en zal in de loop van vrijdag beslissen of hij al dan niet verder aangehouden blijft.

Zijn advocaat Hans Rieder wilde na de zitting alleen maar kwijt dat het vandaag ‘mooi weer’ is.

Vertenten zit al meer dan een maand in de cel. Hij werd op 11 oktober aangehouden in het onderzoek naar fiscale fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal.

De raadkamer had korte tijd daarna beslist dat Vertenten aangehouden bleef, maar daartegen waren Vertenten en zijn advocaat Rieder in beroep gegaan. Alleen wilde Rieder dat eerst de wraking van de onderzoeksrechter Raskin werd behandeld voordat de Kamer van Inbeschuldigingstelling zich over Vertenten zou uitspreken.

De 30-jarige scheidsrechter werd in verdenking gesteld van omkoping en criminele organisatie. Uit de Operatie Schone Handen kwamen aanwijzingen naar voren dat hij verdachte contacten had met de controversiële spelersmakelaar Dejan Veljkovic in de degradatiestrijd vorig seizoen. Volgens het federaal parket zijn er onder meer afspraken gemaakt tussen Veljkovic en diverse bestuursleden van Waasland-Beveren. De bedoeling: KV Mechelen in eerste klasse houden, iets wat uiteindelijk niet lukte.

In dezelfde zaak zitten bijvoorbeeld ook makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic nog steeds in de cel.