De Lijn zoekt noodoplossing voor Noordstation: ‘Situatie echt niet meer oké’
Foto: Photo News

De Lijn beslist vrijdag over een eventuele noodoplossing voor de halte aan het Brusselse Noordstation. Volgens minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) voelen reizigers en personeelsleden zich daar niet meer veilig.

‘Deze situatie is echt niet meer oké’, zegt Astrid Hulhoven van De Lijn. ‘Vrijdag is er syndicaal overleg. Als we daar vaststellen dat er geen inspanningen zijn gedaan, kunnen we een noodoplossing invoeren. Reizigers zouden dan nog wel kunnen afstappen aan het station, maar moeten opstappen aan het Rogierplein.’

De Lijn wil al lang een busterminal bouwen buiten het Noordstation. Het budget - 2,1 miljoen euro - is al voorzien, maar het is wachten op de bouwvergunning van het Brussels Gewest. Als Brussel in afwachting niet snel iets doet aan de overlast rond het station, dan dreigt Weyts ermee om de bussen er niet meer te laten stoppen.

Op de ondergrondse verdieping van het Brusselse Noordstation zijn acht perrons waar bussen van De Lijn stoppen. Daar verblijven ook transmigranten, die door de koude wegtrekken uit het Maximiliaanpark en hun toevlucht zoeken in het station.

‘Het afval stapelt zich op, er liggen uitwerpselen, de voedselbedeling blokkeert de perrons, er duiken geïmproviseerde slaapplaatsen op en er zijn verschillende veiligheidsincidenten’, zei Vlaams minister Ben Weyts aan Het Laatste Nieuws.

De vervoersmaatschappij kijkt voor een oplossing naar de Spoorwegpolitie en de lokale politie, die bevoegd zijn voor respectievelijk de veiligheid in het gebouw en rond het gebouw.