May verliest al vijf regeringsleden
De Britse premier Theresa May moet met lede ogen aanzien hoe een aantal regeringsleden alsnog opstappen na het sluiten van een 'unaniem' akkoord over de Brexit. De belangrijkste vertrekker is Dominic Raab, die zelf als Brexit-minister verantwoordelijk was voor de regeling. In totaal vijf functionarissen stuurden hun ontslagbrief al in.

Vicestaatssecretaris voor Noord-Ierland Shailesh Vara diende als eerste zijn ontslag in, en kort na Raab volgde  minister van Arbeid Esther McVey. Daarmee zijn de meest prominente voorstanders van een 'harde Brexit' verdwenen. Ook vice-staatssecretaris voor de Breixt Suella Braverman en vice-secretaris voor Onderwijs Anne-Marie Trevelyan er de brui aan. Het doet de positie van May geen goed. 

Dominic Raab was verantwoordelijk voor de Brexit-onderhandelingen en Shailesh Vara overzag de Noord-Ierse kwestie. Dat zijn zware klappen. En vreemd ook dat een man als Raab eerst de hele deal onderhandelt om er vervolgens zijn handen van af te trekken.
Op zich is hun ontslag geen probleem. May kan hen gewoon vervangen. Maar het toont hoe wankel de steun voor de deal is.Wat als May niet langer het vertrouwen krijgt van het parlement? Of een van de harde brexiteers neemt de fakkel over, of er komen nieuwe verkiezingen.
Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de harde brexiteers een minderheid vormen in de Conservatieve partij. Nieuwe verkiezingen lijken dus realistischer. De inzet van die verkiezingen wordt dan in elk geval de Brexit. Ze kunnen dus gezien worden als het tweede referendum, waar de tegenstanders van de Brexit al maanden om roepen.
Dominique Minten
Redacteur buitenland

'Ik kan de voorwaarden voor onze deal met de EU niet met een goed geweten steunen', schreef Raab in zijn ontslagbrief. Volgens Raab ligt het akkoord niet in lijn met wat de mensen voorgehouden werd. 'Ik kan de voorstellen van het voorlopige akkoord niet verzoenen met de beloftes die we aan de bevolking gedaan hebben in ons partijprogramma van de laatste verkiezingen', schrijft Raab. Hij meent dat het hier dus gaat om een kwestie van 'vertrouwen'.

Hij vreest ook dat Groot-Britannië onder de voorgestelde regeling sterk afhankelijk zou blijven van de voorwaarden die de EU oplegt, maar wel zelf alle controle verliest . Raab gaf toch aan 'respect' te blijven koesteren voor May.


In zijn ontslagbrief schrijft Raab verder nog te begrijpen waarom de premier een deal, onder de afgesproken voorwaarden, wil afsluiten met de EU. Hij kan dat echter zelf niet, en besliste daarom ontslag te nemen. May heeft, vindt Raab, een Brexit-minister nodig die kan pleiten voor dit akkoord waar zij zich met overtuiging achter geschaard heeft. 'Het spijt mij dat ik dit niet kan', besluit Raab.

'Geëvolueerd'

Ook McVey spreekt van een vertrouwenskwestie. De Britse regering heeft volgens haar 'geen belangrijkere taak' dan het verlaten van de EU. Maar volgens haar is tekort geschoten tegenover de bevolking. Groot-Brittannië zal volgens haar vast komen te zitten in een douane-unie, hoewel expliciet beloofd was dat dit niet zou gebeuren. 'We zijn geëvolueerd van "geen deal is beter dan een slechte deal" naar "elke deal is beter dan geen deal". Ik kan dit niet verdedigen.'

Nog vertrekkers?

Door de ontslagen is wel duidelijk geworden dat lang niet de hele regering zich kon vinden in het Brexit-akkoord. Het is nu uitkijken wat de andere kritische stemmen doen. Zo zijn er ook al geruchten over een nakend vertrek van minister van Handel Liam Fox en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaunt.

Met hun onstlag treden de regeringsleden in de voetsporen van andere harde brexiteers als  David Davis en Boris Johnson die al eerder de handdoek in de ring gooiden.