Europese top over Brexit op 25 november
Foto: ISOPIX

De Europese staatshoofden en regeringsleiders komen normaal op zondag 25 november bijeen in Brussel om het Brexitakkoord te bekrachtigen. Dat heeft Donald Tusk aangekondigd.

'Ik heb goed geluisterd naar het statement van premier May gisteren', zei de voorzitter van de Europese Raad op een persconferentie. 'Ik deel haar enthousiasme over de Brexit uiteraard niet. We twijfelen er van in het begin niet aan dat dit een situatie is waarin beide partijen verliezen, en dat dit enkel gaat om schadebeperking.'

De lidstaten krijgen nu de tijd om het voorlopige akkoord over de Brexit te analyseren, zei hij. Eind deze week komen de 27 ambassadeurs dan samen om hun visie te bespreken, ‘hopelijk met niet al te veel commentaar’.

Tegen donderdag moet de gezamenlijke politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie af zijn, een werk waarbij ook de bevoegde Europese ministers betrokken zullen zijn. De Europese staats- en regeringsleiders komen dan op zondag 25 november om 9.30 uur samen in Brussel om het licht op groen te zetten.

De Britse premier Theresa May kondigde woensdagavond aan dat ze de steun heeft van haar kabinet, waardoor de onderhandelingen over een finaal akkoord een versnelling hoger kunnen schakelen.

Sowieso dringt de tijd om de Brexit tegen eind maart 2019 voor te bereiden. May hoopt het akkoord nog voor het kerstreces begint op 20 december, door het Britse parlement te loodsen, maar dat wordt niet eenvoudig. Ook het Europees Parlement moet de finale deal nog goedkeuren.

Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar voor de Brexit van de Europese Commissie, liet verstaan dat er niet heronderhandeld kan worden, als het Britse parlement dit ontwerpakkoord zou afwijzen.