Piek in asielaanvragen
Foto: BELGA

Het aantal asielaanvragen piekt. In oktober klopten 2.750 mensen bij de Dienst Vreemdelingenzaken aan. Dat zijn er ruim 400 meer dan in september. ‘We zijn in crisismodus’, zegt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in Het Laatste Nieuws.

De instroom zit in de lift sinds juli. Een zomerse piek is niet ongewoon, maar de klim heeft zich in oktober voortgezet. Met 2.750 asielaanvragen - vooral ingediend door Syriërs en Palestijnen - is vorige maand een stijging van 17 procent genoteerd tegenover september. In vergelijking met oktober vorig jaar is er een toename van 54 procent.

De cijfers alarmeren staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. ‘Wat in 2015 gebeurd is (meer dan 4.000 aanvragen per maand in de zomer en het najaar, red.), mag zich onder geen beding herhalen. We moeten snel maatregelen treffen om ons land minder aantrekkelijk te maken.’

Welke ingrepen hij precies voor ogen heeft, zegt hij niet. Francken wil eerst groen licht krijgen van de regering. Door de piek is het bij de Dienst Vreemdelingenzaken alle hens aan dek. Om iedereen onderdak te kunnen bieden, zijn de 1.500 bufferplaatsen in de bestaande opvangcentra vrijgegeven.