Fernando Alonso Foto: McLaren F1 team
Volgens F1-piloot Sergio Perez zijn de moeilijkheden die Fernando Alonso als tweevoudig F1-kampioen ondervindt tekenend voor de situatie waarin de Formule 1 zich momenteel bevindt.

Alonso werd in 2005 en 2006 wereldkampioen met Renault, de Spanjaard streed daarbij onder andere tegen Michael Schumacher. Alonso is volgens de meeste insiders nog steeds één van de beste F1-piloten op de startgrid van de Formule 1 maar desondanks slaagde hij er sinds 2006 niet meer in om wereldkampioen te worden.

In 2010 maakte Alonso de overstap naar Ferrari, waar hij drie keer vice-kampioen werd. Uiteindelijk besloot hij om in 2015, gefrustreerd door het meermaals missen van die derde wereldtitel, de overstap te maken naar McLaren. De samenwerking met Honda als motorpartner draaide uit op een drama en Alonso zal na de seizoensfinale in Abu Dhabi dit jaar afscheid nemen van de Formule 1.

Volgens collega Sergio Perez is de situatie van Alonso tekenend voor de situatie waarin de Formule 1 zich bevindt: drie topteams die een grote voorsprong hebben op al de rest en waardoor er nog maar weinig verrassingen en spankracht in de F1 zijn.

"Het toont hoe slecht het met de F1 gesteld is. Je hebt één van de beste rijders in de wereld die in het middenveld van de F1 zit te vechten om ieder weekend enkele punten te scoren," aldus Perez. "Plaats hem in een andere wagen en hij wordt wereldkampioen. Zo is het nu eenmaal in de Formule 1 momenteel, we zitten allemaal in dezelfde situatie."

"Hij heeft ook het geluk gekend om in zijn carrière met enkele zeer competitieve wagens te rijden en waardoor hij titels kon veroveren. Hij beschikt over een enorm talent en hij verdient echt het succes dat hij behaald heeft. Ik wens hem dan ook het allerbeste voor de toekomst. Of hij ooit nog terugkeert naar de F1? Wie zal het zeggen ..."

Dat Alonso nog steeds een zeer goede rijder is bewees hij al in het WEC. De Spanjaard won al verschillende races en zette de 24u van Le Mans op zijn naam. Volgend jaar zal Alonso alvast opnieuw meedoen aan de Indy 500 in de hoop zo de befaamde 'Triple Crown' te veroveren.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: