‘Bondgenoten zijn elkaar respect verschuldigd’, zegt Macron over tweets Trump
Donald Trump en Emmanuel Macron Foto: AP

De Franse president Emmanuel Macron heeft voor het eerst gereageerd op de reeks tweets van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij zich kritisch had uitgelaten over Frankrijk.

‘Bondgenoten zijn elkaar respect verschuldigd’, aldus de Franse president in een interview met de Franse zender TF1 aan boord van het vliegdekschip Charles de Gaulle.

‘Op elk groot moment in onze geschiedenis waren we bondgenoten, en bondgenoten zijn elkaar respect verschuldigd’, zei de Franse president.

Zonder zelf een waardeoordeel over de tweets te geven, stemde Macron in met het woordgebruik van de interviewer, die vroeg of die tweets ‘onaangenaam of smakeloos’ waren. ‘U heeft alles gezegd’, aldus de president. ‘Ik denk dat Donald Trump aan Amerikaanse politiek doet en ik laat hem dat doen.’

‘Geen debat via Twitter’

Macron wil een einde aan de polemiek. ‘Ik ga mezelf niet ertoe aanzetten een debat te voeren met de president van de Verenigde Staten van Amerika (...) via tweets’, zei hij nog. Volgens hem is het belangrijkste samen tegen hetzelfde kwaad te strijden. ‘Vandaag strijden de VS en Frankrijk samen tegen islamistisch terrorisme’, beklemtoonde hij. ‘Of het nu gaat om Syrië of Afrika, elke dag werken onze soldaten samen, riskeren ze samen hun leven’, aldus Macron.

‘Wat mij van belang is, heel eerlijk gezegd, is wat we doen met het Amerikaanse leger’, aldus Macron aan journalisten op het vliegdekschip. ‘Toen we in april in Syrië een ongeziene operatie hebben uitgevoerd met de Britten en de Amerikanen, hebben we dat gedaan in een perfecte interoperabiliteit en in een uitstekend commando en uitvoering. Dat is wat telt.’

Trump had dinsdag hard uitgehaald naar Macron en zijn voorstel om een Europees leger op te richten. ‘Emmanuel Macron stelt voor om een eigen leger te bouwen om Europa te beschermen tegen de VS, China en Rusland. Maar het was Duitsland in WOI en WOII - hoe is dat uitgedraaid voor Frankrijk? Ze begonnen Duits te leren in Frankrijk voordat de VS kwamen. Betaal voor NAVO of niet’, schreef Trump op Twitter, terwijl hij nog maar net was teruggekeerd uit Parijs.