Al meer dan 1.500 migranten uit migrantenkaravaan aan Amerikaanse grens
Migranten uit Hondarus aan het grenshek in Tijuana, Mexico Foto: AFP
Meer dan 1.500 migranten die deel uitmaken van de migrantenkaravaan, die al weken onderweg is van Latijns-Amerika naar de Verenigde Staten, zijn donderdag aangekomen in het Mexicaanse Tijuana, aan de grens met de Verenigde Staten.

Een deel van de karavaan had onderweg besloten de tocht niet meer te voet verder te zetten, maar op bussen richting de VS te stappen. Donderdagochtend kwamen 22 bussen met aan boord telkens een vijftigtal migranten aan in Tijuana. Zij voegden zich bij de 800 migranten die sinds zondag de stad in kleine groepjes zijn binnengesijpeld.

Persbureau Reuters meldt dat de migranten het slachtoffer zijn van vijandigheden van een kleine groep lokale bewoners van Tijuana, die zich tegen hen hebben gekeerd. Een twintigtal personen gooit met stenen, roept de migranten toe terug te keren naar hun land en scheldt hen uit. 'Jullie zijn hier niet welkom', klinkt het.

Toen migranten daarop begonnen terug te roepen, kwam de politie tussenbeide. Tientallen agenten kwamen ter plaatse. Migranten zeggen aan Reuters verbaasd te zijn over het vijandige onthaal in Tijuana. 'We zijn geen criminelen. Waarom behandelen ze ons hier zo, terwijl we elderse in Mexico wel steeds goed onthaald zijn?'

Op de vlucht voor geweld

Wanneer het grootste deel van de karavaan Tijuana zal bereiken, is nog niet duidelijk. Dinsdag waren al een 350-tal migranten met bussen aangekomen in het noordwesten van Mexico, tegenover de Amerikaanse stad San Diego, in de staat Californië. ‘Ik ben gelukkig en ben nog maar een stap verwijderd van een nieuw leven in de VS’, zei José Alfredi Mejía Márquez uit Honduras toen aan het Duitse persbureau dpa. Hij had zich een maand geleden aangesloten bij een zogeheten migrantenkaravaan in de Hondurese stad San Pedro Sula. De migranten vluchten voor het geweld van jeugdbendes en de slechte economische situatie in de regio.

Het grootste deel van de groep bevindt zich echter nog op 2.400 kilometer ten zuiden van de Mexicaanse stad Guadalajara. De karavaan bestaat uit ongeveer 5.000 mensen uit Honduras, Guatemala en El Salvador. Hun doel is de Verenigde Staten. Op weg daarheen is de karavaan in kleinere groepen uiteengevallen. Een tweede groep migranten, die uit een 1.200-tal mensen bestaat, bevindt zich in een sportstadion in Mexico-Stad. Een derde groep van rond de 2.000 mensen was in de zuidelijke deelstaat Veracruz op weg richting noorden.

Regels verstrengd

De Amerikaanse president Donald Trump had vorige week de regelgeving voor asielprocedures aan de zuidelijke grens van de VS verstrengd. De Republikein verordende dat migranten die de grens met de VS illegaal oversteken geen asielaanvraag zullen kunnen indienen. De procedure is daarmee in principe enkel nog mogelijk aan officiële grensovergangen. De beslissing is hoogst omstreden. Verschillende organisaties hebben vooraf al verzet voor de rechtbank aangekondigd.

Trump heeft vooral over het thema illegale migratie campagne gevoerd tijdens de tussentijdse verkiezingen van vorige week dinsdag. Na de verkiezingen zei hij nauwelijks nog iets over het onderwerp.