‘Ik hoop dat het VK ooit terugkomt naar de EU’
Guy Verhofstadt Foto: EPA-EFE

Guy Verhofstadt, fractievoorzitter van de liberalen in het Europese Parlement, is tevreden dat de Britse regering het licht op groen heeft gezet voor het voorakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk omtrent de Brexit. ‘We zullen een goede relatie kunnen behouden’, zegt hij in een videoboodschap.

‘We hebben geprobeerd om het beste te maken van de moeilijke beslissing van het Verenigd Koninkrijk, om de Europese Unie te verlaten’, zegt Verhofdstadt. Hij hoopt dat het Verenigd Koninkrijk ooit terug zal komen naar de ‘Europese familie’.

‘Maar dit voorakkoord laat toe dat we een goede relatie kunnen behouden, de rechten van de burgers kunnen beschermen, en een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland kunnen vermijden’, aldus Verhofstadt.

Verhofstadt maakt zich ook sterk dat het Europees Parlement de eengemaakte Europese markt beschermt tegen ‘cherrypicking’. Hiermee doelt hij op het misbruik van de open grenzen, zodat de Britten enkel de voordelen van de eengemaakte markt zouden genieten, zonder de lasten ervan te dragen.