Brusselse winteropvang voor daklozen van start
Foto: Kristof Vadino
De Brusselse daklozenorganisatie Samusocial voorziet vanaf vandaag in extra bedden. ‘Alleen de burgemeester kan de daklozen verplichten te komen.’

 Tijdens de wintermaanden worden in Brussel 500 tot 800 plaatsen extra ge­creëerd voor daklozen.  ‘We houden het weerbericht in de gaten en afhankelijk van de omstandigheden kan het aantal opvangplaatsen variëren’, zegt Marie-Anne Robberecht, woordvoerster van Samusocial. 

Het Brussels Gewest trekt dit jaar  3,1 miljoen euro uit voor de uitbreiding van de nachtopvang, dat is 100 miljoen meer dan vorig jaar.  ‘Er zijn meer daklozen en dus hebben we meer slaapplaatsen en een hoger budget nodig’, zegt Robberecht. Als het winterplan in voege is, werkt er dubbel zoveel personeel bij ­Samusocial. Ook de capaciteit van de sociale hulpverlening verhoogt dan aanzienlijk.
Alleen blijkt ieder jaar dat sommige daklozen niet naar de opvang willen komen.    Samusocial kan ze niet verplichten om bij hen te overnachten. ‘Dat kan alleen op advies van de burgemeester’, zegt Robberecht. Zo verplichtte Vincent De Wolf (MR), de burgemeester van Etterbeek, daklozen vorig jaar nadrukkelijk om naar de nachtopvang te gaan. 

Daklozen kunnen via het gratis telefoonnummer van Samusocial een plaats reserveren in de nachtopvang.  ‘Dit geldt alleen voor daklozen in het Brussels Gewest. Maar ook mensen die daklozen signaleren in de hoofdstad, kunnen naar dat nummer bellen.’ Daarop rukken de mobiele diensten van Samusocial uit, spreken de daklozen aan  en trachten hen te overhalen om mee te gaan naar de opvang. 

Ook overdag

De nachtopvang duurt van zes uur  ’s avonds tot acht uur ’s ochtends. Overdag worden de opvangcentra schoongemaakt. Dakloze gezinnen kunnen  overdag  wel van de opvang blijven gebruikmaken. ‘Dat geldt ook voor andere kwetsbare daklozen, zoals vrouwen of zieke mannen’, zegt Robberecht. Een einddatum voor het winterplan heeft Samusocial nog niet vastgelegd.