Ethiek in voetbal bestaat: Kanté weigerde belastingontwijking
Foto: Photo News

Er werden voor N’Golo Kanté twee bedrijfjes opgericht in het belastingparadijs Jersey, blijkt uit documenten van Football Leaks. Maar de Franse topspeler van Chelsea bedacht zich en eiste ‘een normaal salaris’.

Ja, er bestaan nog eerlijke topvoetballers. Een daarvan is de Franse topvoetballer en middenvelder van Chelsea, N’Golo Kanté.

Volgens de gelekte documenten aan Der Spiegel, die via Médiapart en het netwerk EIC werden gedeeld met De Standaard, kreeg Kanté het voorstel van Chelsea om een deel van zijn salaris uitbetaald te krijgen in Jersey. Op die manier zou de Franse international de belastingen kunnen ontwijken en een hoger nettoloon opstrijken.

Eén miljoen euro belastingvoordeel

Het was Chelsea dat aandrong op deze constructie, want door zo’n fiscale optimalisatie zouden ook de kosten van de Londense club gedrukt worden. Concreet zou 20 procent van het salaris van Kanté – ongeveer vijf miljoen euro  – uit portretrechten bestaan en de helft daarvan zou richting Jersey gaan. Wat hem onder de streep een belastingvoordeel van één miljoen euro zou opleveren.

Kanté ging in eerste instantie akkoord en zette ook twee bedrijfjes op, nadat Chelsea had benadrukt dat het volkomen legaal was. Maar daarna bedacht Kanté zich. De Fransman wilde geen risico nemen en gaf via zijn adviseur te kennen: 'N’Golo is onwrikbaar hierover. Hij wil gewoon een normaal salaris.'

Compromis

Het kwam uiteindelijk tot een compromis. De imagorechten, die minder zwaar belast worden dan een gewoon salaris, bleven. Maar ze worden nu uitgekeerd via een Brits bedrijf. Daarop moet vennootschapsbelasting betaald worden door zowel de speler, Kanté dus, als door zijn club Chelsea.