Antwerpse Meir blijft duurder dan Brusselse Nieuwstraat
De Meir in Antwerpen: niet goedkoop voor winkeliers. Foto: Getty Images

De Meir in Antwerpen is ook dit jaar de duurste locatie in België om winkelruimte te huren. Twee jaar geleden deelden de Meir en de Brusselse Nieuwstraat nog de koppositie, sinds vorig jaar staat de Antwerpse winkelstraat alleen op het hoogste schavotje.

Volgens een studie van vastgoedconsultant Cushman & Wakefield moest dit jaar in juni op de Meir gemiddeld 2.000 euro per vierkante meter per jaar betaald worden. Een jaar eerder was dat nog 1.950 euro. De gemiddelde huurprijs in de Nieuwstraat in Brussel bleef stabiel op 1.850 euro per vierkante meter per jaar, in de Louizalaan gaat het ook nog steeds om 1.800 euro.

Andere dure winkelstraten in België zijn de Veldstraat in Gent (1.325 euro per vierkante meter per jaar), de Hoogstraat in Hasselt (1.150 euro), de Steenstraat in Brugge (1.050 euro) en Vinâve d’Ile in Luik (1.000 euro). De huurprijzen zijn daar telkens afgenomen tegenover juni 2017.

Hongkong spant de kroon

Wereldwijd is Causeway Bay in Hongkong wat huur betreft Upper Fifth Avenue in New York voorbijgestoken als duurste winkelstraat ter wereld. In het winkelgebied in Hongkong bedraagt de jaarlijkse huur per vierkante meter omgerekend meer dan 24.600 euro. Aan Upper Fifth Avenue, waar de huur dit jaar beduidend lager ligt dan vorig jaar, moet ruim 20.700 euro afgetikt worden.

In Europa spant New Bond Street in Londen de kroon. Daar bedraagt de huur ruim 16.000 euro per vierkante meter per jaar, oftewel een paar duizenden euro’s meer dan aan de Parijse Champs-Élysées of in Via Montenapoleone in Milaan wordt gevraagd.