Kapper Mathilde bij nieuwe hofleveranciers Belgisch koningshuis
Foto: BELGA

Het Belgische koningshuis verwelkomt vier nieuwe hofleveranciers: champagneproducent Paul-François Vranken, uurwerkmaker en juwelier Cosyns, glas- en porseleinkunstenares Caroline De Pierpont en kapper-haarstilist Frédéric Van Espen.

Het Paleis heeft de nieuwe lijst van hofleveranciers bekendgemaakt naar aanleiding van Koningsdag, dat donderdag wordt gevierd. De koning en de koningin ontvangen de nieuwe titularissen op 22 november 2018 om 11 uur in het Koninklijk Paleis in Brussel.

De titel ‘hofleverancier’ verscheen voor het eerst in het Algemeen Rijksarchief drie jaar na de onafhankelijkheid van België. Een onderscheiding ‘bestemd om een handelaar, een vakman of een onderneming te belonen voor leveringen aan het hof, gekenmerkt door degelijkheid en regelmaat’, heette het toen.

In 1935 werden nauwkeurige toekenningsvoorwaarden bepaald. In 1988 werd de vzw ’Gebrevetteerde hofleveranciers van België’ opgericht, met als belangrijkste doel het beschermen van de titel tegen misbruik.

Op 7 december 1994 maakte de intendant van de Civiele Lijst de leveranciers bekend waaraan Z.M. Koning Albert II de titel van ‘Gebrevetteerd hofleverancier van België’ verleent. In 2000 vaardigt het Koninklijk Paleis nieuwe toekenningsvoorwaarden uit die vandaag nog steeds van toepassing zijn.

Periode van vijf jaar

Bij de troonswisseling in 2013 kent de nieuwe Koning 111 officiële brevetten toe. Een honderdtal bedrijven op deze lijst maakten reeds deel uit van de vorige lijst onder Z.M. Koning Albert II en blijven behouden. Intussen zijn de voorbije jaren weer nieuwe brevetten toegekend. Dat gebeurt telkens voor een periode van vijf jaar.

Soms vervallen de brevetten omdat de betrokken bedrijven hun commerciële activiteiten hebben stopgezet. Een brevet wordt overigens niet toegekend aan een bedrijf, maar aan een persoon, gewoonlijk aan de persoon die aan het hoofd staat van de onderneming.