Netanyahu in grote problemen na ontslag minister van Defensie
De aftredende Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman. Foto: EPA-EFE

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft woensdag zijn ontslag aangekondigd uit de conservatieve coalitieregering van premier Benjamin Netanyahu. Hij doet dat uit protest tegen het staakt-het-vuren in Gaza. Het voortbestaan van de Israëlische regering hangt daardoor aan een zijden draadje.

Lieberman noemde het indirecte akkoord dat Israël onder Egyptische bemiddeling sloot met de islamitische beweging Hamas ‘een overgave aan terreur’. Hij riep de andere partijen binnen de regering op zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen te houden. Het beleid van de Israëlische regering ten aanzien van de Palestijnse kwestie noemde hij ‘laks’. ‘We kopen voor even vrede en schaden daarmee op lange termijn onze nationale veiligheid’, zei hij over het bestand.

Met het ontslag van Lieberman verhuizen in de Knesset, het Israëlische parlement, de vijf zetels van zijn rechtse nationalistische partij Yisrael Beiteinu (Israël ons huis) naar de oppositie. De regering van premier Netanyahu steunt daardoor nog maar op de kleinst mogelijke meerderheid, 61 zetels op 120 .

Hamas

Het staakt-het-vuren werd dinsdagavond eenzijdig aangekondigd door Hamas en andere militante Palestijnse organisaties in Gaza. Het volgde op een escalatie in het conflict waarbij Palestijnse raketten beantwoord werden met Israëlische luchtaanvallen. Volgens de Israëlische media vroeg de regering het leger om zich ook aan het bestand te houden.

Hamas noemt het ontslag van Lieberman ‘een politieke overwinning’ voor Gaza. De kuststrook is er volgens de beweging door haar verzet in geslaagd om de Israëlische politiek aan het wankelen te brengen, staat in een mededeling.

Lieberman was sinds mei 2016 minister van Defensie. Hij is een controversieel figuur in de Israëlische politiek door zijn anti-Arabische retoriek. Zonder vervroegde verkiezingen blijft de regering-Netanyahu nog aan tot november 2019.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig