Uberchauffeurs protesteren in Brussel
Foto: REUTERS

Meer dan 165 chauffeurs die ritten uitvoeren voor de taxi-app Uber hebben woensdagvoormiddag actiegevoerd voor het Brusselse justitiepaleis. Ze kwamen er bijeen om te protesteren tegen een zitting van de handelsrechtbank in het geschil dat de Belgische taxifederatie (Febet) plus een twintigtal taxichauffeurs hebben ingesteld.

Met een stakingsvordering tegen Uber en een tiental Uberchauffeurs willen de taxibestuurders ervoor zorgen dat Uberchauffeurs niet langer in Brussel kunnen rondrijden met een licentie voor huurwagens met chauffeur.

De manifestatie verliep zonder incidenten. De Uberchauffeurs hadden hun voertuigen geparkeerd op de rotonde aan het Poelaertplein. ‘1.000 bedrijven in gevaar’, luidde de slogan op het spandoek. ‘We zijn geen Uberchauffeurs, maar partners van Uber. We zijn allemaal beroepschauffeurs met een licentie, technische controle ... We werken legaal’, zei Fernando Redondo, voorzitter van de Belgische federatie van limousinechauffeurs.

Febet en de taxichauffeurs willen verhinderen dat bestuurders via een ‘limousinelicentie’, een vergunning voor de verhuur van voertuigen met bestuurder, samenwerken met Uber. Ze eisen ook een dwangsom van 1 miljoen euro per dag.